Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 14782

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

vynechanie tabletky

veronika24, 27.07.2011 (12:14)
dobrý deň, zabudla som zobrat 1.tabletku v tretom tyzdniv (v piatok), zobrala som ju až na druhy den (v sobotu) spolu s dalsou tabletkou.Chcela by som sa spytat ake je riziko otehotnenia? Mám si dat po dobraní blistra 7 dnovu pauzu alebo pokracovať v dalsom balení? dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
pauzu si urobte klasickú 7 dní a teoreticky mohla prebehnúť ovulácia, preto sa 7 dní od začiatku chráňte ešte inak.
Odkaz na otázku

zmena antikoncepcie

marcia, 26.07.2011 (21:42)
Dobry den p. doktor,
chcem sa spytat, lekar mi po sestonedeli predpisal antikoncepciu Azaliu ktoru som uzivala par mesiacov potom som ju vysadila. Teraz by som v nej chcela pokracovat, stale kojim a uz mam aj menstruaciu tak sa chcem spytat kedy si ju mam nasadit ci v prvy den menstruacie (lebo predtym som si ju nasadila hned kedze som menstruaciu este nemala) a ci ucinok bude hned po prvej tabletke.
Tiez sa chcem spytat uz mi dal lekar aj recept na antikoncepciu keby som prestala kojit - Maitalon a pri tom zhone som sa ho zabudla spytat kedy si ju mam nasadit, ci dokoncit mesiac do menstruacie Azaliou a hned v prvy den menstruacie uz si nedat azaliu ale dat si Maitalon alebo je to jedno a mozem azaliu prestat uzivat kedykolvek v mesiaci a hned na druhy den si dat Maitalon alebo pockat do prveho dna menstruacie. Neviem totiz ci musi byt nejaky casovy odstup od ukoncenia Azalie a zacatia tejto novej antikoncepcie. Dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
Azaliu si pri kojení možete nasadiť kedykoľvek, počkal by som 7 dní, kvoli tomu, či neprebehla ovulácia.
Maitalon si nasadíte počas prvej menštruácie po odstavení.
Odkaz na otázku

Lady comp

Mária, 26.07.2011 (18:24)
Chcela by som sa opýtať na spoľahlivosť Lady comp, aké sú s ním skúsenosti?
Odpovedá:
Dobrý deň,
osobne som sa s tým nestretol. Podľa ich internetovej stránky však mi to príliš doveryhodné nepripadá, uvádzajú príliš vysokú spoľahlivosť metódy neplodných dní, čo nie je pravda.
Odkaz na otázku

Môžem byť tehotna?

Zlatica, 26.07.2011 (00:00)
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať či môžem byť tehotná.Beriem antikoncepciu Regulon už vyše roka,mám 16 rokov a mám priatela.Môj priateľ sa do mňa pri pohlavnom styku nezvykne "urobiť" no aj tak mám obavy. Poslednú menštruáciu som mala 19.7-23.7 a od vtedy sa cítim čudne,tak dosť nafúknuto.Priateľ mi vraví že si to len nahováram.Poradte mi čo mám robiť ,mám sa prestať obávať?Ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak beriete Regulon pravideľne tak ste plne chránená aj keby partner ejakuloval do Vašej pošvy.
Odkaz na otázku

escapelle a hak

misulienkaaa, 25.07.2011 (23:14)
dobry večer, chcela by som sa spytat či je velke riziko othotnenia ked som brala hak dva roky a dala som si prestavku ktora teraz trva druhy mesiac. mala som vsak pohlavny styk a dala som si este aj escapelle, chcela by som sa spýtať či sa znižuje riziko otehotnenia ked som pred tym úžívala pravidelne hak. ďakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
antikoncepcia po vysadení neznižuje riziko otehotnenia.
Odkaz na otázku

Dotaz

tereza, 25.07.2011 (21:12)
Dobrý den. chci se zeptat na možnost těhotenství. Prášky beru pravidelně, ani jednou sem nezapomnela. Ale s přítelem jsme meli styk a ten den vecer sem si vzala v obvyklou dobu prasek ale po dvou hodinach jsem prasek vyzvracela kvuli viroze. BYlo to asi před 14 dny. Chci se tedy zeptat jestli prasky pusobi i kdyz jsem jeden vyzvracela. BYla to 9. pilulka v pořadí. Menstruaci jsem mela jako obvykle. Od 19.7 do 23.7.
Odpovedá:
Odkaz na otázku

Dotaz

tereza, 25.07.2011 (21:08)
Dobrý den. chci se zeptat na možnost těhotenství. Prášky beru pravidelně, ani jednou sem nezapomnela. Ale s přítelem jsme meli styk a ten den vecer sem si vzala v obvyklou dobu prasek ale po dvou hodinach jsem prasek vyzvracela kvuli viroze. BYlo to asi před 14 dny. Chci se tedy zeptat jestli prasky pusobi i kdyz jsem jeden vyzvracela. BYla to 9. pilulka v pořadí. Menstruaci jsem mela jako obvykle. Od 19.7 do 23.7.
Odpovedá:
Dobrý deň,
závisí na tgypu antikoncepce, když je s obsahem etynilestradiolu 20 mg a méně, tak při vynechání tablety není spolehlivost zaručena, když obsahuje 30 mg tak 24 hodinové vynechání není problémem.
Odkaz na otázku

HAK

katike777, 25.07.2011 (19:17)
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu ,akú antikoncepciu (myslím presnú značku) by ste mi odporučil, keď mám problémy so zvýšeným ochlpením a chcela by som znížiť tento nežiaduci efekt. Mám predpísaný tri-regol, ale ešte som ho neužívala, mohol by byť postačujúci? Vopred ďakujem za odpoveď. Katarina
Odpovedá:
Dobrý deň,
na zvýšené ochlpenie sa doporučuje antikoncepcia s obsahom gestagénov, ktoré majú zároveň aj protitestosteronový účinok. Presný preparát Vám vyberie Váš gynekológ.
Odkaz na otázku

krvácanie po založení mireny

da233, 25.07.2011 (12:45)
dobrý den,
mirenu mám založenú asi 16 mesiacov, odvtedy mám skoro stále svrbenie, menzes mám každé tri týždne a trvá aj 8-10 dní. Svrbenie bolo už viac krát preliečené, ale po 3-4orch dňoch bolo zase naspat. Po návšteve lekárky mi bolo povedané že mi zoberie krv na štítnu žlazu, chcem sa opýtať dá sa ten stav - krvácanie upravit nejakými liekmi, alebo to nie je vhoná antikoncepcia pre mna a dat ju radšej preč. Zvažujem , že by som si dala podviazat vaječníky, nakolko už viac deti nechcem, chcela by som preto vedieť kolko trvá hospitalizácia pri tomto zákroku, či je možné to urobit nejak laparoskopicky, alebo som počula že sa to urobit aj zospodu.
dakujem pekne za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
je potrebné ultrazvukom zistiť, či je MIrena na dobrom mieste, svrbenie sa dá preliečiť dokladne antimykotickou masťou aspoň na 14 dní a dlhodobo brať vaginálne probiotiká.
Krvácanie sa dá upraviť niektorými liekmi, závisí na príčine.
Podvaz vajcovodov sa robí laparoskopicky a hospitalizácia zvyčajne nepresiahne 4 dni. U nás myslím sa zospodu sterilizácia nerobí.
Odkaz na otázku

nuvaring či yadine?

nickname, 24.07.2011 (16:22)
Dobrý deň p. doktor,

mám otázku ohľadne vhodnej antikoncepcie, pričom som si vedomá, že každá vplýva na rôzne ženy individuálne.
Momentálne som po 2. pôrode a odkedy som naposledy užívala HAK sa čo-to zmenilo. Pre mňa je dôležité hlavne aby som pri HAK nemala zvýšený apetít a znížené libido..a tak trochu aj cena.
Moja lekárka mi doporučila Nuvaring. Dočítala som sa však, že môže znižovať libido, pričom pre mňa je prekážka aj pomerne vysoká cena. Taktiež viem, že lekárka môže nejaký liek preferovať aj z hľadiska "dohody" s farmac. obch. zástupcom...Tiež som sa dočítala, že Yadin je z týchto hľadísk dosť vhodny,aj keď tiež nie najlacnejší, ale chápem, že ak chcem splnené požiadavky musím si aj priplatiť. Alebo myslíte, že medzi týmito HAK obsahujúcimi drospirenon, kt. nezadržiava vodu nie je veľký rozdiel??? Ide mi aj o zvýšený apetít, kt. sa obávam. Prosím Vás aký je Váš názor na výber vhodnej HAK pre mňa???
ďakujem a želám príjemný deň
Odpovedá:
Dobrý deň,
drospirenon má okrem močopudných účinkov aj účinky proti testosteronu a tým výraznejšie oproti iným znižuje libido.
Ak ste nejakú antikoncepciu brala už predtým, tak sa k nej vráťte, čo raz fungovalo, bude fungovať aj teraz.
Odkaz na otázku

vynechanie menštruácie

alica, 24.07.2011 (11:07)
Dobrý deň, pán doktor, užívam Lyndinette 20. V pondelok som dobrala poslednú tabletku z balenia, menštruácia mi obyčajne prišla vo štvrtok. Dnes je už nedeľa a zatiaľ sa krvácanie nedostavilo, len veľmi slabé špinenie, bolesť brucha,krížov, hlavy. Okrem hormonálnej antikoncepcie beriem Bisocard, v lekárni som si kúpila Beta-karotén a Chróm. Na kožný ekzém som 2 týždne používala hormonálnu masť Triamcinolon E.Túto antikoncepciu beriem 4 mesiace, predtým som užívala Triquilar. Mám 46 rokov, styk s manželom som mala tento mesiac maximálne 3x. Antikoncepciu som brala správne, približne v rovnaký čas iba raz o hodinu neskôr. Logika mi hovorí, že by som nemala byť tehotná, napriek tomu som veľmi vydesená. V utorok by som mala začať brať lieky z nového balenia. Moja gynekologička ordinuje až vo štvrtok, tak neviem, čo mám robiť. Okrem toho budúci týždeň odchádzame na dovolenku na Mallorku, neviem, či sa dovtedy môj problém vyrieši. Ďakujem za rýchlu odpoveď a povzbudenie.Zdraví Alica Kiseľová
Odpovedá:
Dobrý deň,
slabé špinenie berte ako menštruáciau a normálne pokračujte v užívaní Lindinette, u antikoncepcie býva menštruácia slabá.
Odkaz na otázku

Lindynette 20

Nikoleta, 22.07.2011 (23:40)
Dobry den pan doktor :)
mam na vas jednu otazku..mohli by ste mi prosim vysvetlit ako telo rozozna co je 7-dnova pauza a co je vynechanie tabletky? Pretoze ked zena zabudne do 12/24 hodin uzit tabletku tak gynekolog odporuca chrani sa aj inou antikoncepciou a potom zasa, v 7-dnovej pauze je zena chranena. Viem, je to mozno trochu hlupa otazka len ja si to stale neviem vysvetlit ako to telo rozpozna :) dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
telo to nerozpozná, ide o to, že počas tej 7 dňovej pauzy nedojde k ovulácii preto, lebo sa potom nasadia tablety a ovuláciu blokujú, ak by sa pridala ďalšia prestávka v zmysle vynechania tabletky, tak k ovulácia nemusí byť dostatočne zablokovaná, lebo sa vynechaná tableta akoby pričíta k tej prestávke. A naopak ak sa tableta vynechá pred prestávkou, tak sa to može pripočítať a k ovulácii dojde počas tých 7 dní.
Odkaz na otázku

posunutie menštruácie

Diana, 22.07.2011 (14:29)
Dobrý deň, beriem antik. Novynette. Posunula som si menštruáciu a beriem už druhý balíček tabletiek vkuse (tj. 42 tabliet). Chcem sa spýtať, či môžem brať ešte jeden balíček, tj. 3 balíčky po sebe 63 tabliet a posunúť si tak ešte ďalej menštruáciu? Chcela by som vedieť, či by mi to veľmi škodilo a či to má nejaké nepriaznivé vedlajšie účinky. Neviem čo mám robiť. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
škodiť to neškodí, ale je tu isté riziko, že začnete špiniť mimo cyklus. Ale nebezpečné to nie je.
Odkaz na otázku

jeanine a marvelon 2

mirka, 19.07.2011 (11:10)
presne to som urobila, v lekarni aj u Dr som ukazala jeanine a powedali mi ze s takou kombinacoiu hormonow namaju ziadne lieky...
tak co myslite ?
Odpovedá:
Dobrý deň,
to mi príde divné, tak prejdite na ten marvelon ak nie je iná možnosť.
Odkaz na otázku

rast prs

michichi, 18.07.2011 (16:51)
Dobry den. Chcem si dat nasadit HAK, a chcem sa vas spytat ci je niektora ktora by podporovala rast prs? Mam 24 rokov, a jedno dieta, len prsia sa mi velmi zmensili, a mam pocit ze sa stale zmensuju. Za kazdu radu budem vdacna. Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
antikoncepcia sposobuje zadržřanie vody v tkanive prsníka a tým aj jeho optické zvačšenie. Okrem niekoľko málo typov, ktoré odvodňujú, je na to vhodná každá antiknocepcia.
Odkaz na otázku

Ovulace

Jana, 18.07.2011 (14:20)
Dobrý den, je možné, aby proběhla menstruace, aniž by předtím byla ovulace ?? Menstruaci mám nepravidelnou, ale celé období jsem si prováděla ovulační testy a pozitivního výsledku jsem se nedočkala. Děkuji za odpověď Jana
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno je to možné, možete mať aj neovulačné cykly, ale ovulačné testy nemusia byť presné, je zbytočné si ich roviť.
Odkaz na otázku

hak

bianka11, 18.07.2011 (14:09)
Dobrý deň pán doktor,
nakoľko mi v mojich 25 rokoch stúplo FSH, doktor mi nasadil HAK v 3 mesiacoh bez prestávky. Teraz začínam druhy mesiac a odlucuje sa mi mierne sliznica.Je to v poriadku..telo si nevie zvyknut na to, ze nedostalo menstruáciu?
Dakujem
Bianka
Odpovedá:
Dobrý deň,
nerozumiem dovodu nasadenia antikoncepcie pri vzostupe FSH, asi bude lepšie ak navštívite Vášho lekára, lebo ja naozaj netuším, prečo Vás takto lieči.
Odkaz na otázku

tabletka naviac a dosledky

helena, 17.07.2011 (13:52)
Dobry den,
1. v pripade, ze zena zabudne uzit tabletku HAK, musi sa nasledujucich 7? dni chranit aj inak.
V pripade, ze som uzila o tabletku VIAC, plati to iste? alebo som STALE CHRANENA?
AK NIE, ako dlho trva, kym sa po uziti 2 tabletiek naraz da hormonalna hladina do normalu? A je opodstatnena obava z tehotenstva 3 tyzdne po tejto chybe v uzivani, ak sme s partnerom nepouzili kondom?

2. ak som si nasla krv, ktora sa objavi hlavne po utreti,cize sama nevyteka a to asi mesiac po zlom uziti (tyzden po styku),je to sposobene tym? Uzivam yadine, momentalne posledny tyzden 2.blistra.
Neviem, ci mam znova daky zapal,alebo je to sposobene HAK alebo tehotenstvo...
Dakujem pekne.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak ste užila talbetu naviac, tak ste určite plne chránená a tehotnosť nehrozí. Špinenie s tým nesúvisí, na začiatku užívania sa to stáva.
Odkaz na otázku

jeanine a marvelon

mirka, 15.07.2011 (11:31)
dobry den,
uz 4 roky beriem Jeanine,momentalne som vsak dlhodobo v zahranici UK a tu jeanine nemaju,doktorka mi predpisala marvelon. aky je v nich rozdiel? je marvelon ok?
myslite ze ho budem dobre znasat? s jeanine som nemala ziadne problemy.dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
určite majú niečo podobné ako je Jeanine, navštívte lekáreň, ukážte čo Jeanine obsahuje a oni Vám predajú rovnaké lieky pod iným menom.
Odkaz na otázku

qlaira

janna33, 14.07.2011 (22:02)
dobrý den. chcela by som sa spýtat..koncim s uzivaním QLAIRA a prechadzam na MERCILON...chcem sa spýtat ako treba prejst na mercilon, je nutne vyuzivat kompletne cele balenie QLAIRA cize aj obidve neaktívne tabletky, alebo zacnem nove balenie MERCILONU v prvý den menstruacie...ktora mi zvykla prist az po uzitý druhej cervenej tabletky.. v lekarni mi nevedeli poradit..Dakujem...
Odpovedá:
Dobrý deň,
vynechajte neaktívne tablety a rovno začnite Mercilon bez prestávky.
Odkaz na otázku

Mirena.

Valéria, 13.07.2011 (20:52)
Dobrý deň pán doktor.Mala by som na Vás otázku,ktorá sa týka Mireny.Mám ju zavedenú 11 mesiacov a som sňou absolutne spokojná.Len by som chcela vedieť či táto antikoncepcia má abortývny účinok?Som katolíčka a pýtam sa to hlavne pre to,že mi to povedall kňaz pri spovädi a nedostala som rozhrešenie.No myslím si že tieto veci by snáď nemali riešiť kňazy,to je môj osobný názor čo sa týka antikoncepcie ako takej.Tak by som sa chcela opýtať Vás ako to vlastne je.Moja gynekologička mi také niečo nepovedala a tak som ostala zaskočená.Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
Mirena bráni oplodneniu vajíčka a tým nedochádza vobec k počatiu, gestagény, ktoré vylučuje bránia prieniku spermii k vajíčku a hlavne Mirena blokuje aj ovuláciu. Staršie telieska bez hormónov mohli mať abortívny účinok, ale Mirena nie.
Ste veľmi zodpovedná a je dobre, že sa chránite pred otehotnením, možete mať čisté svedomie. Osobne si myslím, že plánovanie rodiny je tak intímna záležitosť, že sa týka iba Vás a Vášho partnera a kňazovi o tom nemusíte hovoriť. Spovedať by sa mal človek iba z hriechov, ktorými ublížil svojim blížnym a tie by sa mal potom snažiť napraviť. Ale ja nie som praktizujúci katolík, je to iba čisto moj názor.
Odkaz na otázku

HA Jangee

kaczennka, 13.07.2011 (18:28)
Dobrý den,porvé beru HA Jangee, jak je v příbalovém letáčku napsáno, při nasazení 2.-5. den cyklu,účinnost nastupuje až po 7 dnech používání. Tudíž když jsem 7 dní počkala,a PS měla až 10.den, byla sem v tu dobu již chráněná ? A je to již 22.den co ji užívám a objevilo se slabé krvácení (popřípadě nahnědlý výtok) co to může znamenat ? děkuji za odpověď
Odpovedá:
Odkaz na otázku

HA Jangee

katerinakubickova, 13.07.2011 (18:27)
Dobrý den,poprvé beru HA Jangee, jak je v příbalovém letáčku napsáno, při nasazení 2.-5. den cyklu,účinnost nastupuje až po 7 dnech používání. Tudíž když jsem 7 dní počkala,a PS měla až 10.den, byla sem v tu dobu již chráněná ? A je to již 22.den co ji užívám a objevilo se slabé krvácení (popřípadě nahnědlý výtok) co to může znamenat ? děkuji za odpověď
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno bola ste plne chránená, toto slabé krvácanie v prvých 3 mesiacoch býva.
Odkaz na otázku

Vynechaná tabletka v 1.týždni

Petra, 13.07.2011 (12:19)
Dobrý deň.
Beriem antikoncepciu Maitalon tretí mesiac, no v 1.týždni (3.mesiacu brania) som vracala a je možné, že som tabletku vyvracala (nie som si úplne istá). Je to 5 dníu dozadu, od vtedy som pohlavný styk nemala a tabletky beriem ďalej, ale týždeň pred tým som styk mala. V letáku je napísané, že pokiaľ som týždeň pred tým mala pohlavný styk, mám sa poradiť s lekárom, no moja lekárka má už dovolenku. Čo mám robiť? Stačí počkať 7 dní a bude to v poriadku, alebo môže to nejak narušiť efekt antikoncepcie,alebo musím čakať dlhšie? Pomôžte mi prosím!
Odpovedá:
Dobrý deň,
nemusíte sa stresovať, riziko, že sa tableta nevstrebala je malé, mala by ste byť plne chránená.
Odkaz na otázku

Evra a antikoncepcia

Kamila, 13.07.2011 (10:37)
Dobry den pan doktor,
Chcela by som sa spytat ci maju antibiotika BISEPTOL negativny vplyv na antikoncepcny ucinok naplasti EVRA. Naplaste pouzivam uz dva roky, som s nimi spokojna, zatial som nemala ziadny problem, len momentalne uzivam aj antibiotika a chcela by som vediet ci sa potrebujem este dodatocne chranit.

Biseptol obsahuje;
SULFAMETHOXAZOLUM 400mg
TRIMETHOPRIMUM 80mg

Za odpoved vopred velmi pekne dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
u Evry je situácia trošku iná ako u tabliet, Evra nie je pred účinkom spracovaná v pečeni a preto antibiotiká nemajú tak výrazný vplyv ako na tablety, ale i tak by som doporučoval chrániť sa aj inak.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa