Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 14782

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

prechod z chloe na lindynette 30

Lucia, 23.11.2010 (18:43)
Dobrý večer, ja by som sa chcela spýtať, že prechádzam z antikoncepcie chloe na lindynette 30. A nie som si istá ako začať. Na letáku k lindynette30 píšu:Užívanie LINDYNETTE 30 by sa malo začať najlepšie hneď v nasledujúci deň po užití poslednej aktívnej tablety predchádzajúcej antikoncepcie. Najneskôr však v deň, ktorý nasleduje po zvyčajnom intervale bez užívania tabliet alebo po období užívania placebo tabliet predchádzajúceho kontraceptíva.
Čiže ak začnem až po placebových tabletách Chloe, aj tak bude mať Lindynette hneď účinok a ďalšia menšturácia by mala prísť až v tých ďalších placebových tbl.? A ešte by som sa chcela spýtať, že ak mi bude z týchto tabletiek zle, tak ich môžem zmeniť až po troch mesiacoch?
Ďakujem za odpoveď :-)
Odpovedá:
Dobrý deň,
nerobte si prestávku a rovno pokračujte v užívaní, možete počas užívania dostať slabú menštruáciiu a po vysadení už pokračujte po 7 dňochz.
Odkaz na otázku

otázočka

Mishella, 23.11.2010 (17:57)
Dobrý večer.
Chcela by som sa Vás spýtať ako mám ďalej postupovať. Užívam diane 35 dnes mi skončila 7 dnová pauza a nemám tablety. Môj lekár je ochotný mi poslať poštou recept, lenže meškanie môže trvať niečo do 5 dní kým ich začnem užívať. A chcem sa Vás spýtať,či aj po týždni ich mam začať užívať alebo mám mať mesiac pauzu?
Odpovedá:
Dobrý deň,
skočte na pohotovosť a za peniaze si dajte napísať 1 balenie antikoncepcie.
Odkaz na otázku

Snížení účinnosti antikoncepce

Šárka Malíková, 23.11.2010 (13:14)
Dobrý den, chci se zeptat, když užiji lék Eucefuryl 8 hodin po užití antikoncepce a průjem se vůbec nedostaví, jestli to může ovlivnit účinnost antikoncepce. Děkuji Vám.
Odpovedá:
Dobrý deň,
nemalo by to ovplyvniť účinok antikoncepcie.
Odkaz na otázku

prestavka v uzivani

lenunka, 23.11.2010 (12:23)
Dobry den, uzivala som 7rokov v kuse hormonalnu ATK. V poslednej dobe sa mi zdalo, ze mi nerobi dobre, tak som ju prestala uzivat (Novynette). Aku dlhu prestavku mi odporucate? Ak by som chcela zacat uzivat opat, ktoru by ste mi odporucili? Mam 27, som bezdetna.
Este by ma zaujimalo, zacali sme pocas neuzivania ATK pouzivat Pharmatex cipky, ale bez kondomu. Da sa na to spolahnut? Je spolahlivejsi gel alebo cipky? Dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
Pharmatex je pomerne spoľahlivý ak sa užíva presne podľa návodu, myslím, že je jedno v akej forme ho používate.
Nepíšete čo sa Vám zdalo, ale Novynette samozrejme možete zmeniť za inú tabletu, o tom sa musíte poradiť s Vašim gynekologom.
Odkaz na otázku

zmena antikoncepcie

Lenika, 23.11.2010 (11:57)
Vazeny pan doktor,
uzivala som antikoncepciu Yadine, ktora obsahuje 21 tabletiek a nasleduje 7-dnova pauza. Tuto antikoncepciu som zmenila na Qlaira, ktora obsahuje 28-tabliet. Moja otazka je, ci som po poslednom baleni yadine...mala urobit 7-dnovu pauzu. Ja som tuto pauzu urobila a po 7-dnoch zacala s uzivanim Qlaira, ale po uziti 28 tabliet som nedostala menstruaciu a hned som zacala dalsim balenim. Mam strach ci som nemohla otehotniet. Viete mi poradit? Velmi pekne Vam dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
otehotnieť by ste nemala, menštruácia vynechala kvoli zmene tabliet. Pre istotu si spravte tehotenský test pred ďalším balením.
Odkaz na otázku

cerazette a ukončenie dojčenia

martina, 22.11.2010 (20:12)
Vážený pán doktor,
od ukončeného šestonedelia užívam antikoncepciu cerazette bez prestávky. Momentálne som však ukončila dojčenie 13-mesačnej dcérky, menštruáciu som ešte nedostala.Nakoľko mám doma ešte 4 balenia(z toho jedno mám už načaté), chcem sa opýtať ako pokračovať. Možem ju užívať bez prestávky v kuse, alebo začať so 7-dňovými pauzami s tým, že možno sa menzes dostaví.Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
možete to dobrať v kuse bez prstávky. Menštruácia može ale nemusí prísť.
Odkaz na otázku

Vyrazky na tvari

Gabully, 22.11.2010 (19:05)
DObry den.
V nedelu som presla na antikoncepciu Tri-regol z minisistonu.Všetko bolo v poriadku.No na siedmi den sa mi na tvari objavili vyrazky,ktore niesu vidiet ale nsa dotyk su citit a strasne svrbia.Je to take suche miesto.Chcem sa spytat ci to moze byt s Tri-regolu,ktory som brala uz 7 dni alebo ci tabletky (inej farby-1 som zobrala na ten siedmi den o 21:00 vecer a na druhy den poobede som bola vyhadzana) mozu reagovat s liekmi na nedostatok železa v krvy.
Alebo ci to moze mat inu pricinu.
Dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
triregol obsahuje rovnaké hormony ako minisyston, iba majú iné pomery, takže si osobne myslím, že vyrážky s tým nesúvisa.
Odkaz na otázku

antibiotiká a antikoncepcia

ludmila3, 22.11.2010 (11:27)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa vás opýtať nasledovné. Dnes t.j. 22.11 som začala užívať antibiotikum Zinnat 500mg liečba trvá 5 dní. Ja mám teraz v antikoncepcii 7 dňovú prestávku. Až v sobotu začínam užívať nový blister. Chcela by som sa opýtať či som počas tejto prestávky chránená. Alebo je to už od užitia prvej tabletky v blistri, alebo až po týždňovom užívaní antikoncepcie. Mám femoden. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
počas prestávky by ste sa mala chrániť aj inak, je to istejšie.
Odkaz na otázku

spinenie

betty44, 22.11.2010 (10:21)
Dobrý den, chcela by som sa opytat, zacala som uzivat hormonalnu antikoncepciu po pol rocnej pauze, zacala som v prvy den menstruacie, menstruacia mi skoncila, ale odvtedy mam asi tyzden taky hnedo-cerveny zapachajuci vytok. uz sa mi to raz stalo a prestalo to asi po dvoch tyzdnoch. je potrebne vyhladat lekara? dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, ak nemáte iné problémy, tak je to účinkom antikoncepcie, malo by to samé ustaˇ.
Odkaz na otázku

Qlaira

nina, 21.11.2010 (11:18)
Dobry den.Beriem anikoncepciu Qlaira uz druhy mesiac.Teraz ked som dostala menstraciu tak bola dost slaba.je to s tych tabletiek?Vzdy budem mat taku slabu alebo nemusim dostat vobec?Dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno pri antikoncepcii býva menštruácia slabšia.
Odkaz na otázku

Vreya

LILI, 18.11.2010 (19:52)
Dobry den.Beriem antikoncepciu Vreya ,poslednu tabletu som užila včera a večer som mala pohlavny styk,možem ostať tehotna?Nevynechala som ani jednu tabletu dobrala som cele balenie 21tabliet.Dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
tak ako píšu v letáku,s te počas užívania plne chránená.
Odkaz na otázku

HAK a antibiotika

lucia1805, 18.11.2010 (19:44)
Ja by som sa chcela opytat ako ste prisli nato,ze kvapky Algifein neovplyvnuju ucinok HAK ked je to dokonca napisane v pribalovom letaku?!?!? A antibiotika Biseptol udajne ano.Ja som pocula ze nie, a ani v letaku nieje nic o tom,aby to nejako ovplyvnovali.tak ako to vlastne je?Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
údaje v letákoch nie sú vždy úplne presné. Biseptol obsahuje dve zložky, z ktorých obe sa metabolizujú v pečeni, čím zvyšujú účinnosť enzýmov, ktoré odbúravajú antikoncepciu. Antibiotiká všeobecne, na rozdiel od Algifenu sa berú dlhšiu dobu a pravideľne, v tom je ich "nebezpečenstvo" pri antikoncepcii. Analgetiká si človek (za normálnych okolností) vezme iba pri problémoch a neberie ich pravideľne, preto sa nepovažujú za tak rizikové ako biseptol.
Odkaz na otázku

padanie vlasov a hak

lela123, 18.11.2010 (17:31)
Dobry den
v poslednej dobe cca 2 mesiace mi zacali extremne vypadavat vlasy, pred tym som nemala s vlasmi problemy a chcela by som sa spytat ci to moze mat suvis s hak tri regol , beriem ju priblizne dva roky doposial bez vedlajsich ucinkov , kedze v pribalovom letaku bola strata vlasov popisana ako vedlajsi ucinok
dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
myslím, že ak to prišlo po tak dlhom užívaní, nemal by to byť účinok antikoncepcie.
Odkaz na otázku

vermox

kristina1111, 18.11.2010 (16:55)
Dobry den, chcela by som sa spytat ci sa uzivanim Vermoxu moze ovplyvnit ucinok antikoncepcie Artizia. Beriem momentalne 4. balenie Artizie. A este by som sa chcela spytat, ci existuje nejake riziko ked som mala asi 3 dni hnacky, pohlavny styk den pred zacatim hnacky a menstruacia sa dostavila tak ako zvycajne ale trvala len 3 dni, ci je mozne ze som tehotna. Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
hnačky možu znížiť vstrebávanie tablety a znížiť účinnú dávku. Ak chcete istotu, spravte si tehotenský test, ak je negatívny, tak nie ste tehotná. Vermox sa vstrebáva iba z 20% a účinok antikoncepcie ovplyvňuje málo.
Odkaz na otázku

ukoncenie antikoncepcie

genta, 18.11.2010 (14:50)
Dobry den chcem sa opytat ked si chcem dat pauzu od antikoncepcie na pol roka az rok a potom znova zacat brat tak mozem ukoncit po prvom baleni 21 tabliet nemusim dobrat cele tri balenia? A potom ked ju po pol roku nasadim znova tu istu bude mi normalne ucinkovat dalej? Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno, stačí dobrať jedno platíčko. Ostatné platíčka z balenia si možete odložiť. Osobne však nevidím dovod na takéto prestávky.
Odkaz na otázku

Prevencia ovariálnych cýst

Maťa, 17.11.2010 (22:27)
Dobrý deň, mám problém s tvorbou cýst na vaječníku a nakoľko mi jedna už praskla a museli ma operovať, chcela by som ako prevenciu začať užívať antikoncepciu. Neviem však ktorá by bola na to najvhodnejšia-jednozložková alebo kombinovaná. Dočítala som sa že najlepšia na prevenciu cýst je kombinovaná monofázická a že pri tej čisto gestagénnej môže prebiehať ovulácia a teda sa aj môžu tvoriť cysty(dokonca je to aj v nežiadúcich účinkoch). Môj gynekológ mi však chcel predpísať práve tú čisto gestagénnu tak som z toho zmätená. Nedávno zistená cysta mi zmizla do mesiaca po užití Norethisteronu čo je tiež gestagén...čo by ste mi odporučili vy? Ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
určite si myslím, že najlepšia je práve dvojzložková jednofázová, tak ako uvádzate vy. Čisto gestagénová nebráni vzniku cýst na 100%.
Odkaz na otázku

ucinnost HAK po antibiotikach

margarita, 17.11.2010 (18:59)
Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat od kedy som plne chranena po douzivani antibiotik popri antikoncepcii. Konkretne beriem Chloe a antibiotika Zinnat som brala pocas sedemdnovej pauzy, resp.poslednu tabletu Zinnatu som zobrala v prvy den noveho balenia HAK. Ako dlho sa mam prosim este chranit a kedy sa uz mozem na HAK plne spolahnut? Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
osobne si myslím, že sta chránená hneď, ale keď sa budete prvých 7 dní chrániť, neurobíte chybu.
Odkaz na otázku

nuvaring

alenap, 15.11.2010 (09:26)
dobry den...chcem sa spytat ze pokial s nuvaringom vynecham prestavku treba si kruzok nechat cele tri tyzdne alebo sa moze vybrat aj napr. po dvoch tyzdnoch...dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
dá sa vybrať aj po dvoch týždňoch.
Odkaz na otázku

Užívanie s iným liekom

Edina , 14.11.2010 (18:37)
Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom tabletky Norprolac 75, užívam ho už dva mesiace a to každý večer pred spánkom, býva mi z nich niekedy nevoľno a moja doktorka (štítnej žľazy) mi vysadila antikoncepčné tabletky (Diane 35) s odôvodnením, že sa Norprolac nesmie užívať s Diane antikoncepciou (pretože by mi s ich užívaním mohol zväčšiť to dvoj-milimetrové voľačo v mozgu). Ešte prikladám informatívne, bola som aj na magnetickej rezonancii, kde mi bolo zistené, že mám v mozgovej časti nežiadúci objekt dvoj-milimetrového charakteru. Týmto vás chcem poprosiť, aby ste mi poradili ako mam Ďalej postupovať s užívanám Diane, pretože by som ich chcela naďalej užívať z dôvodu zhoršenia povrchu pleti. Vopred Vám Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
máte zrejme 2 mm prolaktinom, nezhubný nádor hypofýzy, ktorý produkuje prolaktín. Nepočul som, že by antikoncepcia nejako ovplyvňovala jeho rast a že by bola zakázaná, ale mala by ste sa riadiť doporučením endokrinologičky.
Odkaz na otázku

učinnosť antikoncepcie

Lenka 0201, 14.11.2010 (09:57)

Dobrý deň.Užívam antikoncepciu Novynette .Uživam ju tri roky, ale mesiac som mala prestavku , pre operáciu.Po mesiaci som ju začala užívat v 3. deň menštruácie a dnes je to 5 deň, čo ju užívam... chcem sa spýtať, či som už aj teraz chránená.
ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ste chránená po 7. dni užívania prvého balenia.
Odkaz na otázku

atk

lenka, 13.11.2010 (22:41)
dobry den. Pitala som sa vas na nejaku atk ktoru mozem brat a nemat menzes. Ste napisal ze jedine jeanine. Moja kamaratka berie atk cerazette a vravi ze menstruaciu ani nema a ak ma tak slabu. Je aj toto varianta? Predpisal jej to gynekolog v UK. dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
cerazette je jednozložková antikoncepcia, ktorá je určená pre ženy, ktoré nesmú brať estrogény, nedáva sa bežne.
Odkaz na otázku

Cysty z antikoncepcie?

Gabully, 13.11.2010 (19:19)
DObrý deň,
práve prechádzam z Minisistonu na Tri-regol. Na internete som objavila články a príspevky,že z tri-regolu vznikajú cysty,hlavne na vaječníkoch. Tak sa chcem spýtať,či je vobec možné,aby mi vznikla cysta z akejkoľvek antikoncepcie alebo aj z tri-regolu.A ako sa cysty vobec liečia?? Mám len 16 rokov,tak by ma to celkom aj zaujímalo.
Vopred Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
minisiston je veľmi podobný triregolu, takže žiadne zmeny asi nebudete pozorovať, nevidím síce dovod prechodu, ale to je jedno.
Antikoncpcia práve chráni pred vznikom cýst na vaječníkoch.
Odkaz na otázku

Prosim o radu

Zuzu, 13.11.2010 (15:31)
dobry den zacala som brat antikoncepciu az po troch dnoch po menstruacii a hned ako som zobrala tabletku prvy den mala som pohlavny styk nechraneny mozem byt tehotna a beriem antikoncepciu Minerva dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak išlo o prvé balenie, tak je možnosť otehotnenia reálna, antikoncepcia spoľahlivo chráni až po 7. dňoch.
Odkaz na otázku

rada

timea25, 13.11.2010 (11:21)
Dobry den,chcem sa opytat ci mozem zostat tehotna pokial beriem antikoncepciu Femoden a priatel sa do mna nespravi a keby sa aj spravil do mna?.Potrebujem vediet nazor odbornika.Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak beriete Femoden bezchybne, tak ste na 100% chránená aj pri dokonanom pohlavnom styku.
Odkaz na otázku

Prosim vas o radu...

Michal, 12.11.2010 (21:32)
Dobry den pan doktor.Prosim Vas chcel by som sa vas opytat,priatelka berie antikoncepciu 2 mesiac,kramy jej meskali 2 dni tak sme spravili tehotensky test a ten vysiel pozitivny...na den na to dostala na 3 den meskania kramy...co si mame teda o tom mysliet?zlyhal tehotensky test?ked berie antikoncepciu,test ukazal pozitivne a dostala na to normalne kramy?...Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to celé divné, ak brala antikoncepciu bezchybne tak je tehotnosť málo pravdepodobná. Zopakujte si test, ak bude pozitívny navštívte hneď gynekológa, ak bude negatívny, berte to skor ako omyl testu.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa