Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 17060

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

otazka

anita, 12.02.2011 (13:30)
Dobry den,

chcela by som sa opytat, ako urcim plodne a neplodne dni ked uzivam HAK,

moja druha otazka znie : ci sa dostavi menstruacia aj v pripade ked zena uziva HAK a otehotnie ( pocula som ze zene sa pri uzivani HAK menstruacia dostavi tak ako keby tehotna nebola, je to pravda ? a ak hej , ako teda zena moze zistit ci je alebo nieje tehotna ked nema vobec ziadne podozrenie ze by mala byt.. )
Alebo sa mozem spolahnut, ze ak sa pri uzivani HAK ked sa menstruacia dostavi , tehotna niesom ?

dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
keď užívate HAK máte všetky dni neplodné, preto sa HAK užíva.
Žena užívajúca HAk otehotnie iba naozaj výnimočne, v naprostej vačšine po nejakej chybe v užívaní. Menštruácia sa potom vačšinou nemusí dostaviť.
Ak užívate antikoncepciu bezchybne tak tehotná na 99.9% nie ste.
Odkaz na otázku

vysadenie antikoncepcie

banda, 12.02.2011 (12:41)
Dobrý deň, na začiatku januára som prestala užívať antokncepciu, ktorú som úžívala cca 2 roky. Po dobratí poslednej tabletky som dostala menštruáciu a odvtedy som menštruáciu ešte nedostala, a tak by som sa chcela spýtať do akej doby sa dostaví menštruácia po vysadení antikoncepcie? ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
mala by prísť do 8 týždňov od vysadenia. Ak nepríde, navštívte gynekológa, zrejme antikoncepcia liečila nejaký problém.
Odkaz na otázku

Krvacanie pocas HAK

jana, 12.02.2011 (00:11)
Dobry vecer.. HAK uzivam uz 3 roky a dnes sa mi objavilo krvacanie pocas 2tyzdna uzivania HAK. Nikdy sa mi nic podobne nestalo. Mam sa niecoho obavat??
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, po dlhšom užívaní antikoncepcie občas dojde k tzv. atrofickému krvácaniu, sliznica maternice je znížená a dojde ku zakrvácaniu. Nič to neznamená.
Odkaz na otázku

predčasná menštruácia

paula44, 11.02.2011 (19:20)
Dobrý deň,mám 18 a beriem antikoncepciu Lindynette 30 len 3 mesiace.Tento mesiac mi prišla menštruácia o 5 dní skôr teda keď som mala ešte 3 tabletky.Všetky tabletky som užila tak ako som mala.Môže to byť zapríčinené stresom, ktorý som tento mesiac prežívala?Mám dôvod sa niečoho obávať?vred ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
prvé tri mesiace sa takéto veci možu stať, nesignalizuje to zníženú účinnosť tabliet, preto sa nestresujte.
Odkaz na otázku

vnútromaternicové teliesko

deni79, 11.02.2011 (16:32)
Dobrý deň, som 6 mesiacov po pôrode, kojém a beriem Cerazette,začala som špiniť a trvá to už asi 9 dni, podobný problém som mala aj po prvom tehotenstve, vtedy som musela prestať s používaním lebo sa to opakovalo skoro každý druhý týždeň. Uvažujem o vnútromaternicovým telieskom len sa neviem rozhodnúť medzi Danou a Mirenou, totiž pred tehotenstvami aj tabletky Lyndinette mi robili problémy. Ďakujem za radu
Odpovedá:
Dobrý deň,
ja osobne si myslím, že Mirena má výhody oproti teliesku bez hormónov, je lepšie znášaná, je účinnejšia, a má menej nežiadúcich účinkov. Nevýhoda je vyššia cena.
Odkaz na otázku

otázka

Majuška, 11.02.2011 (13:53)
Dobrý deň, pán doktor

chcem sa Vás opýtať na vzájomný účinok liekov Yadin a Coxtral, či je narušení účinok antikoncepcie.
Druhá otázka, idem na CT vyšetrenie. Treba pred týmto vyšetrením vynechať Yadin? Narúša kontrastná látka účinok Yadinu?
Ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
ani kontrakstná látka u |CT ani občasný coxtral neznižujú účinok Yadine.
Odkaz na otázku

kondom

katkka, 11.02.2011 (13:06)
Dobrý deň.S manželom sa pred otehotnením chránime len kondomom. Neuznávam totiž hormonálnu antikoncepciu a lepšie povedané nechcem sa dopovať hormonami a kondom sa mi zdá lepší ako brať každý deň tabletki. Chcem sa opýtať,či môžeme kondom normálne používať dlhodobo a či to nejako neškodí ked sa používa stále. Mávam tiež problémy s mykozami a streptokokom tak či je to vhodné.Ďakkujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
pre ženu je prirodzený stav tehotnosť alebo kojenie. Opakovaná menštruácia a vystavenie tela čistým estrogénom je príčinou rakoviny maternice a vaječníkov. Preto ženám doporučujeme hormonálnu antikoncepciu, ktorá má rovnaké zloženie ako hormonálny stav v tehotnosti.
Kondom možete užívať stále, ale pripravujete sa o priaznivé účinky hormonálnej antikoncepcie.
Odkaz na otázku

Mirena a zápach

MiladaM, 11.02.2011 (12:33)
Dobry den,
chcem sa spytat: mam zavedenu mirenu, uz je to 6 mesiacov. Az na obcasne spinenie by bolovsetko v poriadku, znasam ju velmi dobre, ale uz asi 2 mesiace ma trapi taky neprijemny zapach. Bola som u lekara, vysledky krvi, kultivacia, vaginalne sono...vsetko mam v poriadku.Dal mi na to spinenie Lutenyl a Ascorutin a vraj mam este pockat. Mna ale netrapi ani tak to spinenie ako ten zapach. Co s tym?
Odpovedá:
Dobrý deň,
zápach znamná nesprávnu kolonizáciu baktériami pošvy. Kúpte si Lactovag a dlhodobo ho užívajte, pošvová flóra sa upraví.
Odkaz na otázku

spinenie

kristina, 11.02.2011 (12:08)
Dobry den, beriem Artiziu uz asi pol roka a nemala som s nou ziadne problemy. Pred mesiacom sme boli na dovolenke a tak som pokracovala v uzivani druheho blistra bez vynechania pauzy. Po dobrati 2. blistra sa menstruacia dostavila ako vzdy po 2 dnoch a ako vzdy trvala 3 dni, resp. skoncila este pred zaciatkom dalsieho blistra. Po prvej tabletke sa mi vsak na druhy den zacalo spinenie co som predtym nemavala. ATK dom brala poriadne, je to normalne? Den predtym som mala inak nechraneny pohl. styk, mozem byt tehotna? Vopred dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
tehotná zrejme nie ste a to špinenie súvisí s kontinuálnym braním. Pokračujte v užívaní malo by sa to upraviť. Ak chcete istotu, spravte si tehotenský test.
Odkaz na otázku

ucinok antikoncepcie po 7 dnovej prestavke?

wandorra, 11.02.2011 (11:01)
Dobry den,

po menstruacnej prestavke / 7 dni / som si vzala prvu antikoncepcnu tabletku rano a vecer sme s partnerom mali pohlavny styk - je mozne, ze by som mohla otehotniet?
P.S Antikoncepciu beriem uz nejaky cas
Odpovedá:
Dobrý deň,
tak ako sa píše v návode ste chránená počas celého obdobia užívania antikoncepcie, aj počas prestávky.
Odkaz na otázku

vynechana tabletka-surne

lili, 10.02.2011 (11:45)
Dobry den!uzila som 18tu tabletku a v priebehu 30hodin som mala nechraneny pohlavny styk...ked som chcela uzit 19tu som zistila ze som ich nechala doma.a teda posledne tri som neuzila.menstruaciu som dostala normalne len o 2 dni skor.mozem byt tehotna?mala yb som vziat tu tabletku Po???dakujem za rychlu odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, spravte si 7 dní pauzu a začnite nové balenie.
Odkaz na otázku

otazka

Vlasta, 09.02.2011 (17:07)
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať...užívam prvý krát antikoncepciu Lyndinette30,predtým som žiadnu nebrala a v príbalovom letáku píše,že to mám brať od prvého dňa menštruácie a že som hneď chránená.V ostatných otázkach som si všimla Vašu odpoveď že je žena úplne chránená až po siedmom dni užívania,aké je riziko otehotnenia ak som mala nechránený styk po 6. tabletke? Za Vašu odpoveď ďakujem!
Odpovedá:
Dobrý deň,
riziko je velice malé, ide o to, že teoreticky niekedy si može žena pomýliť tú prvú menštruáciu s ovulačným krvácaním a mohla by otehotnieť, akoby z tej ovulácie.
Odkaz na otázku

zmena ATK

martina, 09.02.2011 (15:24)
dobry den,
rada by som sa spytala aku antikoncpeciu by ste doporucili po uzivani triregolu. mam 23 rokov, triregol som uzivala bez problemov 4 roky, predtym som mala bolestivu a silnu menstruaciu, pocas uzivania je bolestiva prve 2 dni. Pred mesiacom a pol sa mi vsak objavilo krvacanie mimo cyklu cca 16. den. problemy s vahou ani pletou nemam.dakujem za radu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
normálne pokračujte v triregole, občasné zakrvácanie pri dlhšom užívaní antikoncepcie je normálne.
Odkaz na otázku

Vysadenie antikoncepcie-tehotenstvo-akné

marcela13, 09.02.2011 (11:52)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som poradiť ohľadom vysadenia antikoncepcie. Antikoncepciu som začala spočiatku užívať z dôvodu škaredého akné, ale neskôr aj kôli tomu, aby som neotehotnela. Antikoncepciu Minerva užívam 5 rokov a po 3 rokoch som ju dočasne vysadila lebo som chcela zistiť či sa akné vráti a moje obavy sa splnili.Teraz by sme sa chceli pokúsiť s partnerom o bábätko, ale mám obavy kôli akné. Chcela by som vás porposiť o radu čo by som mala urobiť alebo čo by som mala absolvovať kedže predpokladám, že moje akné je na hormonálnom podklade,ak ovšem správne dedukujem. Za radu vopred ďakujem. marcela13

Odpovedá:
Dobrý deň,
vysaďte antikoncepciu, a na akné si dajte napísať inú nehormonálnu liečbu.
Odkaz na otázku

...

Simona, 09.02.2011 (11:15)
Dobry den,
chcela by som sa opytat. Mam problemy s prieduskami a doktorka mi predpisala antibiotika amoksiklav. Uzivam aj antikoncepcne tabletky Lindinette 30. Znizuju antibiotika ucinok antikoncepcie? Mali by sme to s priatelom radsej robit s kondomom? Ake je riziko ak by sme mali pohlavny styk bez kondomu ze otehotniem ? Ďakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno znižujú, kondom je ideálny ešte 7 dní po vysadení, riziko sa nedá spočítať, ale je reálne.
Odkaz na otázku

Belara a Duomox

Satine, 09.02.2011 (09:28)
Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať, či Duomox 750 s účinnou látkou amoxicillinum znižuje účinok HAK Belary a ak áno, aká vysoká je možnosť otehotnenia pri ich vzájomnom užívaní? Ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno znižuje, ale presné riziko sa nedá vypočítať, je ptoreba sa chrániť aj dodatočne ešte 7 dní po vysadení.
Odkaz na otázku

vysadenie antikoncepcie a menstruacia

genta, 08.02.2011 (13:38)
Dobry den chcem sa opytat pred mesiacom som vysadila antikoncepciu predtym ked som ju brala tak som dostavala menstruaciu pravidelne po 28 dnoch a teraz mi meska uz dva dni moze to byt tym ze som vysadila tabletky a preto mi meska? Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno, ale je to aj tým, že Váš prirodzený cyklus je zrejme iný, než ten na tabletách.
Odkaz na otázku

Vynechana prva tabletka a escapelle

sweetbasil, 07.02.2011 (22:31)
Dobry den,
minuly tyzden som mala zobrat poslednu tabletku Femodenu vo stvrtok vecer, ale vzala som ju az v piatok rano...po 7dnovej pauze som teda mala brat tabletku v piatok vecer (ja ich beriem az okolo polnoci), ale vzala som ju az v sobotu podvecer...ked som si to prepocitavala ako 7 dni od toho piatka, od poslednej tabletky, vychadzalo mi, ze este mozem zobrat tu prvu v sobotu do cca 22.00...avsak vraj to moze byt ako vynechanie tabletky, potom som v noci zobrala aj tu sobotnajsiu...v pondelok som mala nechraneny styk a obavam sa, ze mozem byt tehotna, aj ked si myslim, ze ucinok by nemal byt ohrozeny, kedze nepreslo ani 24 hodin od vynechania...rozmyslam o uziti escapelle, ale nechcem si narusit cely cyklus.ak ju aj vezmem, mozem nadalej uzivt HAK, alebo si mam dat po uziti pauzu do prvej menstruacie?
dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
skutočne Vám nemožem spočítať, riziko otehotnenia, ale je nezodpovedné pri takto nepravideľnom a chaotickom užívaní mať styk.
Proste tabletky Vám teraz negarantujú 100% ochranu, i keď riziko zlyhania je pomerne malé.
Odkaz na otázku

HAK a núdzová antikoncepcia

kristina_, 07.02.2011 (21:20)
Dobrý deň pán doktor, pred istou dobou som sa na Vás obrátila s problémom, kedy som pri užívaní HAK Chloe z dôvodu vynechania tabletky a následných veľmi veľkých obáv užila na odp. lekárky EllaOne a to dokonca dvakrát v jednom cykle.
Vtedy moja otázka znela, či budem od ďalšieho cyklu ďalej chránená. Bohužiaľ to týmto ale neskončilo, v ďalšom cykle som mala dlhšie tráviace problémy a tbl sa zrejme nevstrebala. Na durhý deň som užila Escapelle.
Pán doktor, doteraz mám výčitky svedomia z toho, ako som si telo domiatla takýmto postupom. Ani moja gynekologička ma nepochválila, bohužiaľ bol ale strach silnejší ako ja, lebo otehotnieť jednoducho nemôžem, preto som postupovala takto.
moja lekárka tvrdí, že Escapelle, narozdiel od EllaOne nemá už vplyv na zníženie účinku HAK. Je to pravda? V príb. letáku Escapelle tiež nie je takéto upozornenie. Moja otázka teda stojí, po začatí ďalšieho blistra bude moja HAK stopercentne účinná? nezvyknem absolútne postupovať takto chaoticky, ani vynechávať tabletky, len práve nie som v najjednoduchšom období a stres asi prispel k mojej zábudlivosti.
Chcem sa preto opýtať, či si podľa Vás môžem byť pri ďalšom blistri istá úplným stupňom ochrany HAK. Čo si o tom myslíte?
Odpovedá:
Dobrý deň,
po začatí ďalšieho blistra po 7 dňoch užívania už bude antikoncepcia plne účinná. Inak sa nedá spočítať, čo tie hormonálne bomby s Vaším cyklom a telom spravili.
Odkaz na otázku

Belara

Maj, 07.02.2011 (21:00)
Dobrý deň,
beriem Belaru a momentálne i antibiotiká Duomox 750 + Codein. Koľko po dobratí sa stačí chrániť? Stačí 7 dní?
Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno stačí 7 dní po dobraní duomoxu.
Odkaz na otázku

Špineni namiesto menštruácie počas 7 dňovej pauzy

Lucia, 07.02.2011 (19:34)
Dobry den, beriem HAK Maitalon prvy mesiac. Vybrala som prve balenie, Pocas uzivania som mala hnede spinenie, upozornil ma na to aj gynekolog pri predpisovani, ze to moze nastat. Ale momentalne mam 7 dnovu pauzu, kde som mala dostat normalny menzes a zase sa objavilo len hnede spinenie..Je to normalne, mozem pokracovat v uzivani dalsieho blistra,, alebo by som mala navstivit lekara? dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to normálne, pokračujte v užívaní, menštruácia sa može zoslabiť.
Odkaz na otázku

Vnútromaternicové teliesko a boleť vo vaječníku

JANA6776, 07.02.2011 (14:25)
Dobrý den,mám 34,jedno dieťa a dala som si vložiť teliesko zn.LiLLy Gold,už pri zavadzaní ma rozbolel jeden vaječník a hned mi skončila ešte len začínajúca menštruácia, po 20 dnoch ju mám práve teraz ,to je ok,až na to že sa jej ani po 6 dnoch nechce skončiť.Problém je však ten že celé tie 3 týž. ma popicháva vaječník a lekár mi pre istitu až by tam bol zápal dal antibiot ,lebo som po pár dnoch bolestí u neho bola. Mám sa už vzdať a dať si ho vybrať,alebo ešťe počkať. Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
bolesti nie sú vo vaječníku ale je to zrejme bolesť maternice po zavedení telieska, ešte chvíľu počkajte, pomáhajú čípky proti bolesti. ¨
To dlhšie krvácanie je tiež dosledkom telieska.
Odkaz na otázku

bez antikoncepcie

filip, 07.02.2011 (13:20)
Dobrý den pan doktor.Moj manzel nechce aby som pouzila antikoncepciu vraj zbytočne.On vie kedy to na neho ide a hned to preruši,Tak že to dokonči vonku.Da sa tak fungovať a pritom nehrozi otehotnenie?Ja mam strach ze čo ked aj tak nejaka ta spermia ujde."ta najrychlejsia.?"Moja znama takto funguje s manzelom 7 rokov a zatial nedošlo k tomu aby otehotnela.Za odpoved pekne dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
musím napísať, že sa mi prístup Vášho partnera nepáči, ak vy obaja nie ste na 100% presvedčený o tom, že teraz chcete potomka, tak je prerušovaná súlož veľmi nezodpovedné počínanie, lebo až 30 žien zo 100 pri nej otehotnie.
Vy ste spokojná s takýmto sposobom sexuálneho styku ?
Určite je namieste iná antikoncepcia.
Odkaz na otázku

vnutromaternicové teliesko

dadabu, 06.02.2011 (20:29)
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať, či sa dá oddialiť menštrulácia pri vnutromaternicovom teliesku?! Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno dá sa oddialiť.
Odkaz na otázku

dlha menstrulacia

stankaaa, 06.02.2011 (13:11)
Dobry den,
Mam 21 rokov a prvykrat som zacala uzivat antikoncepciu Artizia. Prvu tabletu som zobrala podla pokynov lekara a to v prvy den menstrulacie t.j :23.1. 2011 Brala som tabletky pravidelne bez vynechania v rovnakom case. Ale od toho datumu menstrulaciu stale mam. Nie je to pridlho??? Pohlavny styk som mala po siedmich dnoch uzivania tychto tabletiek , pricom sme pouzili kondom.Mozem byt napriek tomu tehotna???? Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
tehotná zrejme nie ste, a pri prvom balení možete takto dlhšie krvácať, stav sa upraví. Snaď ste nebola tehotná, keď ste si tablety nasadila, ak chcete istotu, spravte si tehotenský test.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa