Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Rodina

anonym, 10.12.2008 13:55

Rodičovský príspevok

Moja dcérka má dva  a pol roka a ja som už nastúpila do práce..Ona je v štátnej škôlke na celý deň..Z každej strany počúvam o nejakej zmene zákona o rodičovskom príspevku,ale nerozumiem tomu..O čo vlastne ide ?  :s  Vraj aj rodič, čo pracuje a má dieťa v škôlke, bude dostávať rodičovský príspevok..Až do jeho troch rokov..Je to pravda, či len JPP..?

  • SandraS
    10.12.2008, 14:05

    Rianka, týka sa to zatial detí a mamičiek, čo nastupia na RD až po 1.1. 2009 a je to tak, že štát preplatí naklady na školku (teda by si neplatila mesačný poplatok ty, ale za teba štát). ale pre tie, čo už pracuju to vraj neplatí - asi najlepšie je sa informovať na Úrade soc. vecí a rodiny.

    Doteraz to bolo tak, že ak je dieťa mladšie ako 3 roky v školke zaradenej do siete škol, rodič nastupom dieťaťa do takého zariadenia stráca nárok na RP, teda ty nan nárok nemáš. Ak však sa stará o dieťa opatrovatelka, starý rodič, alebo je v sukromnom zariadení, RP sa pobera v plnej výške.

    Práve tohto sa týka ta zmena, pretože po 1.1.09 sa rodičovský príspevok bude krátiť, akonáhle sa matka vráti do práce a jeho výška sa bude odvíjať od toho, kto sa bude o dieťa starať  (ale bude isto nižší ako plna výška):evil: :evil: :evil:

    Teda ak som to dobre pochopila, štát preplatí čiastočne starostlivosť o dieťa bud predškolskému zariadeniu, alebo dostane matka nejaký príspevok na opatrovatelku (ale ta musí dať fakturu, teda to robiť všetko legálne, trebárs cez agenturu, alebo musí mať živnosť!). Tento príspevok už nebude viazaný na rodiča ale na dieťa, teda ak ma matka 2 deti do 3 rokov a pojde pracovať skor, dostane príspevok na každe dieťa ... čisto hypoteticky sa to dokonca oplatí, lenže ktorá mama s 2 deťmi do 3 rokov ide skor do prace???:shock:

  • stankaG
    10.12.2008, 17:25

    no sandra to popísala presne. bude to asi tak fungovať, že keď je dieťa v škôlke, tak preplatia len to školné v klasických škôlkach je to (aspoň u nás) 200sk mesačne. kvôli tomu sa neoplatí mesačne odovzdávať boky a ten kopec vybavovačky :roll:  ja keďže pracujem, ale malá nechodí do škôlky budem mať nárok na 25% z materskej čiže nejakých 1200sk a nemusím nič  dokladovať.

+ -
Príspevkov: 2