Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Rodina

anonym, 24.03.2008 00:03

Samí superoteckovia...

Dobrý večer všetkým - čítam mama a ja už rok a pol a takmer vždy sa v listoch mamičiek zobrazujú chvály na "superoteckov" a "supermanželov", ktorým ďakujú za to, aký sú "super".....

Teda nie že by som mala zlého manžela, čo sa nestará, ale od tých super, čo sa opisujú v príspevkoch, má asi ďalej...  Nepije, nefajčí, netúla sa po nociach, nemá milenky :), finančne netrpíme, vybaví všetko možné, ale ani nijako extra nepomôže v domácnosti - sám od seba už vôbec nie, je stále unavený a prepracovaný - musí veľa rozmýšľať ( má prácu, kde organizuje iných, akcie a pod.).Prvé 3 mesiace aj malú prebalil, pomáhal mi pri kúpaní, ale teraz ho ledva nahovorím, aby ju okúpal (malá má 15 mesiacov), ostatným veciam sa úspešne vyhýba, ak nepočítam asi tak 1 hodinku denne, keď je s ňou. Občas si vypočujem, koľko párov sa rozviedlo a rozpadlo  kvôli deťom  /malú zbožňuje, a aj tak.../, že už to nie je také, ako predtým  /už nemôže organizovať domácnosť on, už sa mu toľko nevenujem/, že on musí relaxovať niekoľko hodín denne - aj tak pri tom rozmýšľa o práci /aj keď pri tom pozerá športy alebo sa hrá 2-3 hodiny na PC/.  Keď sa ho opýtam, či mi nemôže s niečím pravidelne pomôcť, tak si vypočujem, čo všetko iné matky stíhajú...a veď som celý deň doma (pracujem "z domu" na dohodu). Tak som to vzdala, povedala som si, že to zvládnem aj bez jeho pomoci, naša komunikácia síce mierne viazne, ale aspoň si utrhnem nejaký čas aj pre seba. Moje dve najlepšie priateľky sú na tom podobne, tiež žiadna sláva čo sa týka pomoci v domácnosti a s deťmi. Naša malá je  od narodenia navyše aj superakčná hrdinka, prejavmi tromfne  2-3 chlapcov a v zálohe má aspoň 4 druhy nacvičeného "jačania", takže večer bývam unavená a ohučaná a navyše aj osamotená, pretože manžel je väčšinou v inej časti bytu. Tak si zatiaľ hovorím, že to je fajn, hlavne že sme zdraví a že keď deti vyrastú, tak si to vynahradím. Nechcem sa ľutovať, iba sa vôbec nečudujem ženám, z ktorých sa stávajú "feministky" alebo chcú dieťa bez manžela. Na Slovensku sa tento výraz veľmi "nenosí", ale ako sa dá brániť pocitu, že makáte 20 hodín denne - aj v noci, keď sa dieťatko aj 5-6 krát zobudí, cez den + domácnosť a práca pre firmu aj keď len na dohodu a manžel vám potom povie "veď si stále doma" !   Časopis Mama a ja je síce fajn, ale veľmi mi tam chýba aj pravidelné "povzbudenie" pre matky, čo nemajú "supermanželov".

 

  • anonym autor
    24.03.2008, 07:38


    Ahoj Junes, nehnevaj sa, som sa dobre na Tvojom prispevku pobavila a teraz aj vysvetlim, preco. Podla mojho nazoru, 90% vsetkym manzelov sa sprava tak, alebo velmi podobne ako Tvoj manzel. Myslim si, ze je to tym, ze ta generacia muzov bola este vychovavana tak, ze domacnost a deti lezia na pleciach matkam- zenam. Ak budem mat syna, urcite ho budem vychovavat inak.
    Ak citas v prispevkoch, aky je ktory manzel skvely a co prave nadherne spravil, je to podla mna ojedinela 'akcia'. Ale cest vynimkam.
    Moj manzel je super , ale samozrejme ma svoje muchy a urcite nie je ideal. Ked pride z prace, s dcerkou sa hra, kym nie je cas kupania, a potom po veceri zas az do casu spania. Ak ho poslem, ide malu prebalit. Ale inak mi ju vdacne  podava, nech to spravim ja. Kupem malu ja, on sa pride na minutku na nas pozriet. No na druhej strane, on si vtedy robi desiatu do prace, co mu kedysi robila skoro do jeho 30tich rokov jeho mama, takze je to uz pokrok.
    Ono je toho viac, co robi ci nerobi, ale vcelku musim povedat, ze som velmi rada, ze sa k malej sprava ako sa sprava, ze sa jej venuje, ze sa venuje mne.

    Co sa tyka Tvojho manzela, neviem, ako by som sama reagovala, ak by som este aj po jeho prichode z prace bola na dieta sama a keby sa mi nevenoval.  . Neviem...no na Tvojom mieste by som vyskusala nieco take ako objednat sa u kadernicky ci kozmeticky a jednoducho male nechat s otcom.
    Len by ma zaujimalo, ako sa staval k dietatu predtym , ako sa narodilo. Ci aj vtedy Ti vravel, ze bude potrebovat klud a pokoj doma a ze vsetko bude na TEbe. A to ako Ti vravi o inych rozvodoch mi pomaly pripada ak vyhrazka - ak nebudes ticho, takto to moze dopadnut . Ale kludne povedz svojmu manzelovi, ze ostatne mamky maju tiez pomoc. Moj manzel je tiez niekedy taky 'mudry', ze povie taku sprostost, ze ine mamy robia to ci ono, a ked sa ho spytam, ze ktore, tak je ticho . To je uz len take oblubene uslovie u muzov...ine zeny to stihaju...tak mu povedz, ze ini muzi doma pomahaju, aj ked si urcite ruky po lakte nezoderu
    VEd za dieta su zodpovedni obaja rodicia.

    Drzim Ti prsty.

  • monči
    24.03.2008, 08:52

    máš pravdu junes,ža v poslednej dobe sa často objavujú články o tom,aký sú niektorý oteckovia super.ale ver,že takých je málo.aj ja mám manžela,ktorý je fantastický otec,ale má svoje muchy.bez mučenia sa priznám,že je lepší,ako ten tvoj,aspoň väčšinou,ale tiež sem tam zahlási veci,ktoré sa ma neuveriteľne dotknú.adri to dobre napísala,proste sú generácia,ktorá bola vychovaná tak,že je všetko na pleciach ženy (ten môj našťastie nie,boli doma štyria chlapi,takže ak chceli jesť,museli sa pridať).

    netuším,ako by som riešila tvoju situáciu,možno ako radila adri,nechať polovičku s malou doma samú možno na pár hodín,možno aj na víkend a pri tom mu povedať,nech sa postará ešte aj o domácnosť (napr.niečo opraviť,či len vyupratovať byt),ale ty musíš vedieť,ako by asi zareagoval na takúto situáciu.s chlapmi sa ťažko hovorí,majú svoje myslenie,a aj riešenia problémov,takže je to na dlhé lakte,chce to asi hlavne trpezlivosť a ešte niečo k tomu,ale zatiaľ som neprišla na to,čo,takže ak to niekto vie,budem rada,ak dá vedieť,pretože ten náš ocko je super,ale zas nie až tak úplne super,tak ako každý človek.

  • anonym autor
    24.03.2008, 12:11

    Ahoj Monci,

    chcem ti len napisat, ze nie si sama,.... podla mna je starostlivost o deti a domacnost vo vascine slovenskych rodin na zene   a nasa rodina nie je vynimkou, pricom mam uz 2deti (6rokov, 1rok) takze som sama zena doma....  kym sme mali len jedno dieta manzel mi skoro vobec nepomahal, ale pri 2detoch som ho bezlutosti uz zapriahla skoro do vsetkeho... ved jedna zena nemoze stihnut vsetko.... aj sa mi nieco podarilo, ale sam od seba maloco spravi... chlapov treba vzdy poziadat,. ale to je uz v nom .... ale aspon nieco ako nic, vsak?

    pa, Gabi

  • anonym autor
    24.03.2008, 20:13

    Milá junes,ani moj manžel nie je ideálny , ale teraz je to podstatne lepšie ako pred pár rokmi.Vtedy doma nespravil nič a to som musela ešte obskakovať aj jeho,lebo tak ho to doma naučili !!! Ver tomu ,že ak žena stále ustupuje mužovi,nič nevyrieši....Postupom času sa zmenil na nepoznanie...nikdy síce deti neprebaloval,ale ak bolo treba aj v noci vstával k detom,chodi na nákupy(sám aj so mnou),nikdy nechce aby som mu ráno spravila raňajky ak malí spia chce aby som si aj ja oddýchla...

    No sú situácie keď by som potrebovala doma niečo vylepšiť a to sa občas aj načakám.Začala som doma riešiť kopu problémov v klude a hlavne s humorom a ono to funguje.Moja najstaršia dcéra si o nás niekedy myslí ,že sme asi blázni, ale nemáme takto čas sa ani hádať a aj po 18 rokoch sa máme moc radi a nevieme si jeden bez druhého predstaviť život.

     

  • anonym autor
    24.03.2008, 22:39

    Ahoj Junes!
    Ja si myslim, ze kazda zena ma niekedy pocit, ze by najradsej svojho muza...:o)Ale co uz, zeny su asi odkazane v takychto veciach muzov stale usmernovat:o)Moj muz ma slabe aj silne chvile, a ja som skor taka povaha, ze skor mu vyhodim na oci, co nespravil a nepochvalim ho za to co spravil, lebo to beriem ako samozrejmost, lebo to beriem tak ze ani on ma tiez nechvali, ze sa staram cely den o malu a este stihnem okrem toho 500 inych veci. Ja si myslim, ze niekedy pomoze dobry rozhovor, lebo mozno to dusis v sebe a chlapy su taki, ze co im nepovies na rovinu, to nepochopia a my sme cele prekvapene, ze ako to, ved sme im to taaaak naznacovali:o)Tym som chcela vlastne povedat, ze by si sa mala svojho muza snazit najskor chvalit, i ked Ti to bude teraz proti srsti a radsej by si mu nadala:o), a tym, ze ho pochvalis ako upratal, navaril, nakupil, ze dieta prebalil, okupal, proste hocico tak mu pohladis jeho muzske ego a to muzi velmi porebuju a maju radi a budu chciet, aby si im ho hladila castejsie a castejsie a vlastne ty budes z toho profitovat:o) K tejto strategii treba veeelmi vela trpezlivosti, ale prinasa svoje ovocie:o) A vies, vela zalezi na tom, ako to fungovalo v jeho rodine, ako sa k nemu mama spravala, a ked uvidis, ze kopiruje spravanie sa jeho rodicov, tak mu jasne povedz, ze teraz uz ma novu rodinu s novymi pravidlami a hotovo:o)no a ked ani to nezaberie, tak ho tak nenapadne zacni vydierat, a ukaz mu, aka si dolezita a to tak, ze mu prestan na cas prat slipy a varit veceru a vysvetli mu to tak, ze vsetok cas Ti zabera dieta a keby Ti pomohol, tak by boli aj slipy a tepla vecera:o)))Tak drzim palce!!
    A este chcem povedat Adri26 ze nech sa pripoji do Novembroviek, vidim, ze tvoje sidlo je rovnako stare ako moje:o)

  • anonym autor
    24.03.2008, 22:40

    Sorry Adri, trosku som si to zle prepocitala, ja som strasne zla v matematike:o)Vy ste o dva mesiace starsi:o)))

  • anonym autor
    25.03.2008, 02:06


    Ahoj, nic sa nestalo, kazdy robime chyby, ako to uz bolo povedane
    Inak, s Tebou velmi suhlasim v tom chvaleni, chlapi su raz taki, ze co robime my dennodenne a on nepovie ani slovko, to je ok, ale ked oni raz prebalia deti, dobreze sa im klanat nemame Ale to je prave o tom, ze oni si myslia, ze je to na nas...

    Mna by este Junes, zaujimalo, ako sa ten Tvoj sprava cez vikendy, ked do prace nechodi, ake ma vtedy vyhovorky...lebo napr aj moj si rano rad dlhsie pospi, tak to niekedy bolo tak, ze doobeda cez vikendy spal. Ale to som stopla, lebo som mu pekne povedala, ze ked chce mat doma milu, usmievavu a sexy zienku, tak sa musim aj ja vyspat, tak sa teraz striedame, soboty su jeho a nedele moje A funguje to. Myslim, ze vsetko je o kompromisoch a vzajomnej tolerancii. Drzim Ti prsty, nech sa to u vas poriesi k vzajomnej spokojnosti.

  • anonym autor
    25.03.2008, 14:48

    superotcovia  pekna tema.. a hlavne si myslim, ze nevycerpatelna 

    aj ja patrim do kategorie tych mamiciek, ktore by mohli povedat, ze ich manzel " je skvely, ale... "

    ako kazdy jeden clovek - neobmedzujme sa na to ze ako kazdy jeden muz - vsetci mame svoje muchy... to nebude pre nikoho novinkou, ze? Moja polovicka je clovek skvely, z neba mi dany ako dar... napada ma pesnicka "moj manzel vo vsetkom vzorny je, nekrici, nefajci, nepije... pri detoch drziava straz, nechodi na marias..." poznate ju, nie? a predsa mi obcas lezia na nervy, lebo ni neie citat myslienky, nevie sa mi dostat do mysle a vsetko (alebo aspon takmer vsetko) mu treba povedat priamo...

    a mozno to je kamen urazu - muzi su jednoducho taki a nedokazu citat mylsienky a plnit nam vsetko, co mame na ociach - i ked by to mozno chceli -len to nevedia :) a preto sme tu my aby sme ich viedli...

    este k tomu optimistickemu pohladu na svet - kazdy je iba taky ako ho chceme vidiet ... a ked je moj manzel pre mna superoteckom - nemusi ho tak vidiet niekto iny... no a plati to aj naopak :) su ludia, ktori si mozu mylsiet, ze moj manzel je superoteckom, ale ja to vidiet nemusim, lebo vidim aj jeho muchy ...

    papa

  • anonym autor
    25.03.2008, 19:21

    precitala som si vsetky vase prispevky - a vidim, ze je to skor o tolerancii, myslim, ze vacsina mamiciek a zien je ochotna svojim manzelom tolerovat to, ze im v domacnosti a okolo deti nie velmi pomahaju. Ved napokon co ine im zostava. Nechcela som, aby moj prispevok posobil nejako privelmi vazne, tiez som si zvykla, ze matky  a babky obskakovali svojich synov...lenze doba sa zmenila a vacsina zien pracuje v zamestnani. Mojho manzela by som este mohla zaradit k tym "lepsim manzelom" - je sikovny a vela vybavi, ale nechcem sa s tym uspokojit, pretoze to nie je predsa vsetko.  Kym ja "musim", aby to doma frcalo ako ma, on robi, ked "chce" a ked nechce, nic robit nebude. V podstate ma ani nenuti upratovat, varit ... lenze v spine zit nechce. Komunikovat s nim sa da celkom dobre - ale nepomaha to - on ma svoju pravdu.  Povedala by som , že je to velmi aj o ochote zo strany partnera.  Muzi si zvykli - ved zena urobi, naco by som robil... a obcas, aby sa nepovedalo, alebo ak sa mi prave teraz chce.  Ja viem, ze toto su vseobecne pravidla, takto to chodi takmer vsade, ak nie este horsie. Ale my povieme nakoniec, ze mame vybornych manzelov a naozaj, ked ten nas manzel urobi obcas nieco naozaj skvele, tak to hned dame na papier a pochvalime sa. Aj ja svojho manzela chvalim - pretoze dufam, ze sa bude snazit viac , sme spolu 10 rokov a aspon nejaky pokrok naozaj vidno. Vacsina z nas by svojho manzela nevymenila za ineho  - bola by to asi hlupost, ved ak nechce zostat sama, tak by zase natrafila len na nejakeho podobneho - "to iste len v bledomodrom".  Pred 6 timi rokmi mi moja "druha mama" - mama mojich priatelov z detstva povedala "Cely zivot som obetovala detom /4/ a muzovym zaujmom, aj ked deti velmi lubim, lutujem, ze som pre seba neurobila viac, mala som tolko snov... Keby som mohla vratit cas, tak by som to dufam urobila trocha inak."   Pri tej vsetkej starostlivosti jej na seba uz nezostal cas a to nemyslim kadernicku a kozmeticku.  A este na zaver, ja svojho manzela tiez lubim a plati to aj z jeho strany, ale to nic nemeni na tom, ze ma jeho pristup k veciam casto poriadne sklame.  Ktovie, ake to bude o 20 rokov...

  • anonym autor
    27.03.2008, 14:10

    No, ja by som môjho chlapa síce nemenila, ale to ešte neznamená, že ho nechcem tak desaťkrát do mesiaca zniesť zo sveta zvlášť brutálnym spôsobom  Ale čo sa týka toho, že on robí len keď on chce - tak to teda nie. Keď sa mu nechce upratovať (a komu by sa chcelo), tak sa dohodneme na upratovačke. Keď nemá čas (alebo chuť) sa baviť s dieťatom, musí sa postarať o opatrovateľku. A môj voľný čas (ono niekedy stačia aj povedzme dve hodiny do týždňa) je priam posvätný a je jeho starosť, ako si zatiaľ poradí s domácnosťou a dieťatom. Domácnosť i dieťa je spoločné, samozrejme, že ja sa tomu venujem viac (veď som doma), ale to neznamená, že som otrokom plienok, vysávača a pohodlného chlapa k tomu   Len si to treba vydiskutovať a potom na vydiskutovanom trvať (vydiskutovať neznamená vyhádať) U nás to v pohode funguje, dokonca chlap pripúšťa, že si toto dieťa (má už dve staršieho dáta) vychutnáva...

  • anonym autor
    30.04.2008, 15:30



    :-D :-D ;-) Ja tak nejak podobne. ;-)
    No keďže na chlapov niekedy zaberá chválenie a niektoré ženy vedia ako na to, možno práve tieto typy používajú aj písanie do mamaaja B-)

  • anonym autor
    30.04.2008, 20:31

    Prispevok bol vymazany

  • anonym autor
    27.05.2008, 09:11



    :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: ..už dávno ma žiadny iný príspevok tak nepobavil..

  • anonym autor
    27.05.2008, 16:36

    Prispevok bol vymazany

  • Wewuska
    01.02.2009, 19:59

    Prispevok bol vymazany

+ -
Príspevkov: 17