Tehotenské problémy zamerané na pohyb, pohlavné orgány a psychiku

Redakcia | 29. máj 2017
Tehotenské problémy zamerané na pohyb, pohlavné orgány a psychiku

Aj problémy s pohybovým ústrojenstvom, pohlavnými orgánmi, či psychikou môžu potrápiť nejednu tehuľku.

Každé tehotenstvo je iné. U mnohých mamičiek prebehne bez najmenších komplikácií, niektoré však vedia potrápiť napríklad problémy spojené s trávením, problémy s dýchaním, močením alebo problémy cievneho systému, krvi a nervového systému

Problémy v tehotenstve spojené s pohybovým aparátom

Bolesť chrbta v tehotenstve

Takmer všetky tehotné ženy zažijú bolesť chrbta počas 2. – 3. trimestra. Bolesť chrbta je vyvolaná hlavne zmenou držania tela. Tým, že začnete mať pred sebou bruško, ktoré naberá na svojej váhe, budete mať tendenciu zakláňať sa dozadu so zámerom ho vykompenzovať.

Ak sa vaša hmotnosť zvýšila o viac, ako sa odporúča, bolesť môže byť väčšia.

Za týmto problémom je narastajúca hmotnosť, ale aj hormóny, ktoré zmäkčujú tkanivá okolokĺbov (najmä bedrových), čo robí držanie tela ešte ťažším.

Dôvodom bolesti môže byť aj to, že sa rastúci plod opiera o vašu chrbticu. Na konci 3. trimestra môže byť bolesť chrbta prvým príznakom začínajúcich kontrakcií.

Čo s tým? Oddychovať, relaxovať pod teplou sprchou,alebo požiadajte partnera o jemnú masáž krížovej oblasti.

Prečítajte si: Masáže v tehotenstve

Bolesť kĺbov v tehotenstve

Vzniká v neskoršom štádiu tehotenstva. Postihuje hlavne bedrové kĺby. Môže sa stať, že bude pre vás bolestivé dlhodobé státie v jednej polohe.

Keď sa telo začne intenzívne pripravovať na pôrod, vaše tkanivá okolo bedrových kĺbov výrazne zmäknú na to, aby dieťatko mohlo ľahšie vyjsť von.

Čo s tým? Ak ste nútená stáť dlhé časové úseky, často meňte polohy. Bolesť úplne zmizne krátko po pôrode.

Tehotenské problémy týkajúce sa pohlavných orgánov

Zvýšený vaginálny výtok

Množstvo pošvového sekrétu sa počas tehotenstva zvyšuje, pretože pošva je viac prekrvená. Sekrét vás aj vaše dieťatko chráni pred infekciou. Vzhľad sekrétu počas tehotenstva je belavý, alebo krémovo žltý a hustý. Pomery vo vagíne sa upravia po pôrode. 

Informujte lekára o akomkoľvek veľkom množstve výtoku počas 2. – 3. trimestra. Mohlo by ísť o odchod hlienovej zátky a tým o jeden z príznakov hroziaceho predčasného pôrodu. Ak váš výtok silno zapácha a je zelenkavý, prípadne máte v oblasti genitálií pocit pálenia a svrbenia, môže ísť o infekciu, ktorá sa dá účinne liečiť. Ak by ste začali kedykoľvek počas tehotenstva krvácať, choďte ihneď do nemocnice.

Citlivosť prsníkov počas gravidity

Citlivé, mäkké a boľavé prsníky sú všeobecne jedným z prvých príznakov tehotenstva. Tento stav sa upraví po 1. trimestri.

Noste pohodlnú tehotenskú podprsenku, najlepšie bavlnenú. V 2. a 3. trimestri sa vaše prsia ešte viac zväčšia. Takisto môžete zaznamenať, že sa v nich tvoria hrčky.

Je to normálne, to, čo cítite, sú vytvárajúce sa mliekovody. Z bradavky vám tiež môže vytekať žltá tekutina, nazývaná kolostrum. 

Prečítajte si: Starostlivosť o prsníky až do pôrodu

Tehotenské problémy spojené so psychikou

Časté zmeny nálad počas tehotenstva

Zmeny v tehotenstve vedú k zvýšenej nervozite, predráždenosti a vystupňovaným reakciám v stresových situáciách. Negatívny vplyv má aj výskyt fyzických problémov (napr.: vracanie, opuchy...) a môže dochádzať aj k poruchám spánku, plačlivosti a depresii.

Na druhej strane, nepríjemnú náladu striedajú pocity šťastia, radosti a vitality. Sú obdobia, kedy je tehotná žena nadmieru pozitívne naladená, plná elánu. Môže sa stať, že tieto dve polohy správania sa môžu u tehotných meniť po mesiacoch, ale i z hodiny na hodinu.

Čo s tým? Neviete si rady sama so sebou? Ach, tie hormóny, dávajú nám riadne zabrať. Diskutujte s najbližšími, rodinou, priateľmi, rozprávajte o svojich pocitoch. Ak máte problém, von s ním.

Neuzatvárajte sa do seba. Pomáha oddych, fyzická práca (nie náročná, ručné práce sú vhodné), rôzne relaxačné techniky, joga.

Prečítajte si: Ach, tie hormóny!

Zníženie sexuálnej túžby

U niektorých žien sa vyskytuje znížené libido, čo sa pripisuje hormonálnym zmenám. Niektoré ženy odmietajú pohlavnýstyk zo strachu pred poškodením plodu.

Iným dôvodom býva tiež fakt, že sa žena prestane cítiť príťažlivou pre partnera v dôsledku zmeneného vzhľadu. Všetky z uvedených problémov môžu viesť k vážnym konfliktom medzi partnermi.

Každá z uvedených situácií si vyžaduje citlivý prístup. Partneri by si mali pohovoriť o vzniknutých problémoch, spoločne nájsť riešenie, ktoré by obom vyhovovalo.

V najhoršom pomôže aj príslušný odborník, psychológ či sexuológ. Rozhodne tieto problémy nepremlčte, pretože sa môžu preniesť do obdobia po pôrode.

Partnerom odporúčam veľa zhovievavosti, trpezlivosti a chápavosti s ich tehotnými partnerkami. Donosenie bábätka a následná starostlivosť oň je náročná životná úloha pre každú ženu, ale šťastie a radosť, ktoré vám prinesie, sa nedajú nikde kúpiť.

Prečítajte si: Intímne: aký je sex počas tehotenstva?

Strach a úzkosť počas tehotenstva

Strach a úzkosť sa počas tehotenstva týkajú rôznych aspektov a zasahujú rôzne skupiny žien. Strach aj úzkosť prežíva každý individuálne, ale všeobecne tieto pocity majú podobné znaky. U tehotných žien môžu byť tieto pocity vystupňované a viesť k prehnaným reakciám voči okoliu.

Druhy strachu a úzkosti v tehotenstve:

Strach z potratu

Vyskytuje sa v ranom tehotenstve, a to hlavne u žien, ktoré dlho čakajú na vytúžené tehotenstvo a bábätko. Súvisí hlavne s liečbou sterility, s predchádzajúcimi potratmi a inými negatívnymi zážitkami.

Môže ho spôsobiť aj vonkajší tlak zo strany príbuzných (starých rodičov, partnera), ktorí nesmierne túžia po potomkovi. Tento typ strachu môže viesť k hypochondrii, či sklonom k hystérii. 

Prečítajte si: Neurologické a psychické ochorenia v tehotenstve

Čo s tým? Hovoriť o svojich pocitoch s blízkymi ľuďmi, ktorí vám poskytnú oporu. Pracovať na svojej sebaistote a veriť vo svoje biologické schopnosti donosiť zdravé dieťatko.

Nepodliehajte zbytočne panike a nesnažte sa neustále pozorovať. To môže strach len zhoršiť. Mnohé prejavy a zmeny tela sú normálnou súčasťou tehotenstva. Na uvoľnenie vnútorného napätia vyskúšajte relaxačné techniky alebo jogu.

Prečítajte si: Gravid joga je skvelou pomocníčkou v období tehotenstva!

Strach z narodenia poškodeného dieťaťa

Tento strach v rôznej miere zažije každá budúca mamička. Každej z nás aspoň raz preletelo hlavou „Čo ak?“ Je to prirodzené, patrí to k našej úlohe v materstve. Každá matka má obavy o svoje dieťatko už od samého začiatku, a tým prejavuje svoju lásku a starostlivosť.

Čo s tým? Tomuto druhu strachu sa nedá veľmi zabrániť, dôležité je, aby sa nepreháňal a nevyvolával u vás stresové situácie.

S partnerom sa navzájom podporujte vo viere a nádeji. Takisto lekár vám pomôže rozptýliť určité pochybnosti pri pravidelnej návšteve prenatálnej poradne, kde vás informuje o jednotlivých výsledkoch vyšetrení a vysvetlí vám ich zmysel.

Neskôr v tehotenstve si budete môcť pri ultrazvukových vyšetreniach vypočuť tlkot jeho srdiečka alebo ho uvidieť na obrazovke.

Strach z pôrodu

Tento druh strachu zažívajú hlavne prvorodičky, a to z obáv o to, čo ich čaká, a z bolesti pri pôrode, s ktorou nemajú predošlú skúsenosť. Obávajú sa aj celkového nezvládnutia pôrodu.

Čo s tým? Podpora od partnera a rodiny je dôležitá. Odpovede na odborné otázky hľadajte u vášho gynekológa, pôrodnej asistentky, na prednáškach pre tehotné (v rámci psychofyzickej prípravy na pôrod), v knihách, časopisoch, videofilmoch atď.

Prečítajte si: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Strach zo zvládnutia rodičovstva

V niektorých prípadoch sa môže stať, že žena začne mať pochybnosti z toho, že nezvládne vychovať dieťa, uživiť ho, že nebude mať kde bývať, stratí zamestnanie. Postihuje hlavne budúce mamičky nižšieho veku (16 – 20), ale aj tie, ktoré nemajú oporu v partnerovi.

Čo s tým? Hľadajte pomoc u najbližších, v rodine a medzi priateľmi. Informujte sa tiež u sociálneho pracovníka, prípadne právnika. Pri pretrvávajúcej depresii navštívte psychológa.

Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: