Tehotenské problémy s pokožkou

Redakcia | 8. máj 2017
Tehotenské problémy s pokožkou

Pokožka ženy dostáva počas tehotenstva poriadne zabrať.

Tehotenská pigmentácia

Charakteristika: V priebehu 2. a 3. trimestra vám stmavnú určité partie na tele. V prvom rade vám stmavnú dvorce a bradavky na prsiach, tiež oblasť vonkajších genitálií.

Stmavnutie je individuálne, ale zvyčajne je výraznejšie, ak máte tmavé vlasy či pleť. Pripravte sa na to, že v strede vášho bruška sa objaví vertikálna čiara, ktorá bude prechádzať jeho stredom (nazýva sa linea nigra).

Okrem týchto miest sa môže táto pigmentácia objaviť v podobe malých škvŕn na vašich lícach, čele alebo krku. Slnečné žiarenie môže spôsobiť ich stmavnutie.

Príčina: Vplyv tehotenských hormónov.

Čo s tým? Pigmentácia zmizne sama od seba postupne po pôrode, alebo aspoň vybledne. Ak by vám ostali na tvári nejaké „stopy“ po tehotenstve, pomôže len kvalitný make-up. Rôzne citrónové kúry na zosvetlenie postihnutých miest väčšinou nepomáhajú.

Prečítajte si: Linea negra: čiara tehotenstva

Čo sú strie?

Charakteristika: U viac ako polovice tehotných žien sa vyskytnú strie, ktoré sa zvyčajne objavia v 2. trimestri.

Vznikajú na miestach, kde sa koža najviac napína, teda na prsiach, tehotenskom brušku, bokoch a stehnách.

Príčina: Príčinou ich vzniku je znížená elasticita pokožky počas tehotenstva. Zvýšená produkcia pigmentu spôsobuje, že majú červenkasté sfarbenie a tým sú viditeľné.

Čo s tým? Po pôrode strie časom vyblednú, ale pravdepodobne nezmiznú. Prevenciou môže byť pravidelné natieranie telovým mliekom či olejom, ale žiadne ofi ciálne výskumy to zatiaľ nepotvrdili.

Istá časť odborníkov zastáva názor, že vplyvným faktorom je dedičnosť.

Prečítajte si: Strie v tehotenstve

Svrbivá pokožka

Charakteristika: Okolo 20 % tehotných žien postihuje istý druh svrbenia, najviac medzi 25. – 29. týždňom tehotenstva.

Príčina: Ak vás svrbí oblasť bruška, je to pravdepodobne spôsobené napínaním pokožky v dôsledku rastu maternice. Svrbenie sa ale objavuje aj na dlaniach alebo chodidlách, čo sa pripisuje zmene hladín hormónov.

Čo s tým? Svrbenie zvyčajne ustúpi, ak na postihnuté miesto natriete hydratačný krém. Samotné svrbenie nemá nepriaznivý vplyv ani na vás, ani na bábätko.

POZOR!

Vo výnimočných prípadoch môže byť silné svrbenie celého tela v 3. trimestri príznakom problémov s pečeňou. Ďalším príznakom by malo byť žltkasté sfarbenie pokožky a očných bielkov. V tomto prípade navštívte ihneď lekára.

Zvýšené potenie

Charakteristika: Hlavne v 3. trimestri a v letných mesiacoch sa zvyšuje miera potenia.

Príčina:
V tehotenstve sa zvyšuje celkový metabolizmus.

Čo s tým? Pomáha sprchovanie vo vlažnej vode aj niekoľkokrát za deň. Noste pohodlné vzdušné oblečenie z bavlnených materiálov a prijímajte dostatok tekutín.

Antiperspiranty používajte s mierou, obsahujú rôzne chemické látky. Rovnako sa v tehotenstve neodporúča farbenie vlasov farbou s obsahom amoniaku. 

Prečítajte si: Koža a jej premeny v gravidite

 

Prečítajte si: Pekná koža aj po pôrode

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: