Tehotenské problémy s trávením

Redakcia | 3. máj 2017
tehotenske problemy travenie

Ako na problémy s trávením v tehotenstvo? Čo pomôže pri nevoľnosti a zvracení, ako na pizza syndróm alebo tehotenské chute či pálenie záhy?

Stojíte pred zrkadlom a rukou si jemne pohládzate bruško. Potom si pomaly vyhrniete tričko a pozorne skúmate, či sa už začína zaguľacovať. No, ešte máte čas, zatiaľ je to len pár týždňov od momentu, keď ste sa dozvedeli, že vám príroda darovala taký nádherný darček – bábätko.

Tehotenstvo so sebou prináša množstvo zmien

Zmeny na tele, tak aj v mysli a duši ženy. Sú to zmeny, ktoré sa dejú kvôli bábätku, aby malo ideálne podmienky na svoj rast a vývin. Skrátka, aby sa malo ako „vo vatičke“ počas tých magických deväť mesiacov, kým sa vám ukáže v plnej kráse. 

Niektoré tehotenstvá sú menej problémové, iné viac, ale nepoznám ženu, ktorej by aspoň raz nebolo zle od žalúdka alebo jej neopuchli členky, prípadne ju nezabolelo „v krížoch“.

Niektoré z nás zažijú len minimum z neskôr uvedených príznakov, iné si prežijú celú škálu do bodky. U každej ženy je priebeh tehotenstva individuálny vzhľadom k jej osobným predispozíciám (fyzickým, psychickým, dedičným, sociálnoekonomickým...), nemusíte sa cítiť previnilo, ak máte viac problémov ako vaša tiež tehotná priateľka.

Pamätajte si, že vaše telo sa snaží vyhovieť potrebám vášho bábätka a robí to najlepšie, ako vie.

Prečítajte si: 20 príznakov tehotenstva

Najosvedčenejší liek na tehotenské problémy je pôrod

A teraz jedna pozitívna správa. Na väčšinu tehotenských problémov existuje riešenie. Ak by sa stalo, že by na váš problém po preskúšaní všetkých možných metód nič neúčinkovalo, odporúčam vám byť trpezlivou, najosvedčenejším liekom v tomto prípade je – pôrod.

Po pôrode sa váš organizmus postupne navráti do pôvodného stavu a nepríjemnosti spojené s tehotenstvom pominú. Ešte si budete musieť chvíľu počkať, ale bude to už čoskoro.

Zatiaľ si môžete prečítať, aké stavy sa počas tehotenstva vyskytujú, aký je ich pôvod a ako si môžete pri ich objavení sa pomôcť a zmierniť ich priebeh.

Prečítajte si: Ako rastie bábätko v brušku? I. trimester

Počas tehotenstva sa mení celý organizmus ženy

Vývoj bábätka vo vašom brušku hlboko zasahuje takmer do všetkých jeho funkcií. Všeobecne sa dajú tieto procesy rozdeliť do štyroch skupín, ktorými sa telo prispôsobuje tehotenskej situácii:

  • RAST TKANÍV – hlavne pohlavných orgánov (maternica, prsia);

  • ZADRŽIAVANIE TEKUTÍN V TELE – vplyvom hormonálnych zmien;

  • RELAXÁCIA HLADKÉHO SVALSTVA – pod vplyvom progesterónu hlavne svalstvo maternice, ale aj čriev, močových a žlčových ciest;

  • VŠEOBECNÉ FUNKČNÉ PRISPÔSOBENIE – zvýšeným nárokom počas tehotenstva (zvýšenie objemu krvi, srdcovej činnosti a celkovej metabolickej aktivity...).

Nevoľnosť (nausea) a vracanie v tehotenstve

Nevoľnosť, známa aj pod názvom ranná nevoľnosť, sa zvyčajne objavuje okolo 6. týždňa tehotenstva a pretrváva do 14. týždňa (do začiatku druhého trimestra).

U niektorých žien sa môže objaviť už po vynechaní menštruácie. Hoci názov poukazuje na obdobie ranných hodín, pocit nevoľnosti a vracanie sa môžu objaviť aj počas celého dňa.

Stav môže zhoršiť únava alebo prázdny žalúdok. Takisto po požití alkoholu a mastných jedál má žalúdok tendenciu protestovať. Pri tejto príležitosti by som chcela ešte spomenúť, že ženy sú na začiatku tehotenstva veľmi citlivé na niektoré vône.

Cigaretový dym alebo silný parfum vám môžu spôsobiť ťažkosti, vyvolať silný pocit nevoľnosti.

Príčina: Nie je presne známa, ale pripisuje sa hormonálnym zmenám.

Čo s tým? Tehotenská nevoľnosť či vracanie si obyčajne nevyžaduje medicínsku liečbu, po 14. týždni tehotenstva sa tieto príznaky väčšinou samy vytratia.

Škoricový čaj alebo škoricové keksy vám môžu priniesť úľavu. Počas dňa je vhodné jesť po malých množstvách a častejšie, namiesto veľkých porcií.

Suchý toast alebo neochutené sušienky
predtým, ako vstanete ráno z postele, vám pomôžu cítiť sa lepšie na začiatku dňa.Nemali by ste užívať žiadne lieky proti nevoľnosti a vracaniu vrátane voľne predajných prípravkov bez toho, aby ste to konzultovali so svojím lekárom.

V prípade, že je vaša nevoľnosť veľmi silná a často nadmerne vraciate a príznaky neprestávajú, ihneď vyhľadajte svojho lekára. Rozsiahle vracanie môže narušiť výživu, spôsobiť úbytok na hmotnosti, viesť k dehydratácii. Hovorím o stave, ktorý má lekársky názov „hyperemesis gravidarum“ a vyžaduje si liečbu a lekársky dozor.

Pizza syndróm – tehotenské chute

Charakteristika: Stravovacie návyky sa v tehotenstva menia, chuť na jedlo a pocit smädu sa výrazne zvyšuje.

Súčasťou týchto zmien bývajú stavy, kedy majú tehotné ženy neprekonateľnú chuť na určité jedlá, často v nezvyčajných kombináciách (napr.: džem s kyslými uhorkami). Stáva sa, že okrem bežných potravín majú chuť aj na úplne neobvyklé látky, ako napríklad omietka či mydlo.

Príčina: Nie je presne známa.

Čo s tým? Každá budúca mamička by mala dbať na správnu výživu počas tehotenstva.

Tehotenským chutiam sa netreba brániť, telo vám vlastne týmto spôsobom posiela správy o tom, ktoré látky mu chýbajú a ktoré v danej chvíli potrebuje (napr. aj taká spomínaná neobvyklá „chuť na omietku“ naznačuje, že telu chýba vápnik).

Doprajte si, na čo máte chuť, ale všetko s mierou. Samozrejme, neskúšajte jesť nejedlé veci, uspokojiť vás musí len ich vôňa. Tento stav si nevyžaduje liečbu.

Prečítajte si: Pomôžte mi, trápi ma tehotenská nevoľnosť!

Pálenie záhy v tehotenstve

Charakteristika: Pálenie záhy je zvyčajne najhoršie v treťom trimestri, ale môže sa vyskytnúť aj skôr. Ide o pálivý pocit v dolnej časti pažeráka, v úrovni srdca.

Tento nepríjemný stav je spôsobený žalúdočnou kyselinou, objavuje sa hlavne po jedle, kedy sa kyselina dostane do pažeráka.

Príčina: Príčinou je uvoľnené hladké svalstvo v mieste zvierača na konci pažeráka, ktorý sa pomalšie uzatvára. Prispieva k tomu aj to, že zväčšená maternica tlačí na žalúdok a tým spôsobuje ľahšie vyliatie kyseliny späť do pažeráka. Pálenie môže pretrvávať aj niekoľko hodín a opakovať sa po každom jedle.

Čo s tým?
Predísť páleniu záhy je dosť ťažké

  • Nemali by ste si líhať po zjedení väčších porcií.
  • Vyskúšajte jesť menšie porcie nedráždivého jedla, častejšie počas dňa.
  • Veľmi efektívne sú aj žuvacie tablety proti páleniu záhy, ktoré neutralizujú žalúdočný obsah.
  • Prípadne sa poraďte s lekárom o vhodných antacidách (prípravky upravujúce žalúdočné prostredie) pre tehotné.
  • V spánku zvoľte radšej polohu v polosede (s vysoko podloženou hlavou, v 30 – 60° uhle).
Prečítajte si: Tehuľkovské otázniky: jesť či nejesť?

Nafukovanie počas gravidity

Charakteristika: Pocit nafúknutia a zvýšený výskyt vetrov je tiež v tehotenstve veľmi častý a môže spôsobovať bolesti v oblasti bruška a celkový diskomfort.

Príčina: Hormónmi spomalený proces trávenia, uvoľnené svalstvo čriev vytvára prostredie pre zvýšenú tvorbu plynov, čo vedie k nafúknutiu, zdúvaniu a k zvýšenej miere odchodu plynov, hlavne po väčších porciách jedla.

Určité jedlá nafukovanie zhoršujú (napr.: strukoviny, kapusta, karfiol...).

Čo s tým?

  • Jedzte menšie porcie v častejších intervaloch počas dňa,
  • Doprajte si dostatok času na jedenie,
  • Každé sústo dôkladne požujte.
  • Pri jedení sa neprechádzajte.
  • Zistite, ktoré potraviny vás nafukujú, a podľa toho si upravte jedálniček.
  • Ak sa rozhodnete siahnuť po liekoch, čo bežne nie je nutné, najprv sa poraďte s lekárom.

Hemoroidy v tehotenstve

Charakteristika: Sú veľmi rozšírené počas tehotenstva a po pôrode. V oblasti rekta dochádza k zväčšeniu žíl a zdureniu v okolí análneho otvoru.

Prejavuje sa to svrbením, pálením, niekedy až silnou bolesťou a krvácaním. Vo väčšine prípadov miznú do niekoľkých týždňov po pôrode.

Príčina: Zvýšený tlak bábätka v maternici na panvové orgány a tiež zápcha, ktorá sa v tehotenstve vyskytuje.

Čo s tým? Prevenciou vzniku je strava bohatá na vlákninu a dostatok tekutín, s tým, že sa vyhnete väčšiemu množstvu sladkostí a mastných jedál a nevznikne u vás zápcha.

Pri nutkaní na stolicu tento pocit neignorujte a čo najrýchlejšie sa vyprázdnite. Pri samotnom vyprázdňovaní sa príliš nenapínajte a netlačte veľkou silou.

Ak už hemoroidy máte, odporúčam vám sedacie kúpele s odvarom z dubovej kôry alebo harmančeka. Chladné obklady na postihnuté miesto môžu byť tiež úľavou.

Počas dňa oddychujte s vyloženými nohami tak, aby boli nad úrovňou vášho srdca. S výberom vhodnej masti alebo čapíkov vám pomôže lekár. Bez jeho súhlasu neužívajte žiadny prípravok.

Prečítajte si: Hemoroidy po tehotenstve?

Zápcha v tehotenstve

Charakteristika: Zápcha je ďalší častý jav v tehotenstve. Vaše telo absorbuje viac tekutín a tým je stolica tvrdšej konzistencie.

Príčina: Tehotenské hormóny relaxujú steny tenkého aj hrubého čreva, čo spôsobuje, že sa ich obsah pohybuje pomalšie. V neskoršom období tehotenstva maternica s dieťatkom tlačí na oblasť čriev a zhoršuje ich priechodnosť.

Príčinou zápchy môžu byť tiež tablety s obsahom železa na liečbu chudokrvnosti, kedy ide o ich vedľajší účinok.

Čo s tým? Zápche sa vyhnete, ak budete piť veľa tekutín (voda, riedené ovocné šťavy, čaj), jesť veľa ovocia a zeleniny a celozrných výrobkov. Počas dňa môžete niekoľkokrát vypiť pohár teplej vody a tým podporiť pohyb čriev.

V tomto vám pomôže aj pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. O užívaní preháňadiel sa poraďte s lekárom. V tehotenstve sú väčšinou zakázané.

Prečítajte si: Zápcha v tehotenstve: ako jej predchádzať?

Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: