Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Eva Kliská | 11. august 2020
problémy v tehotenstve malé veľké

Mnohé ženy trápia počas tehotenstva rôzne menšie či väčšie problémy ako únava, nevoľnosť, časté nutkanie na močenie, zápcha, kŕče, bolesti chrbta, hemoroidy, kandidóza, nespavosť, precitlivelosť pŕs, tvrdnutie bruška... Dá sa s tým niečo urobiť?

Tak aj takto môžu budúce mamičky prežiť zázračných deväť mesiacov, alebo  aj nie. Sú ženy, ktoré si tehotenstvo pochvaľujú, dokonca sa cítia  lepšie ako keď bábätko nečakali.

Na druhej strane sú tehuľky, ktoré to  také úplne jednoduché nemajú. Túžobné očakávania a radosť z dieťatka môžu byť sprevádzané rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré sú vo väčšine prípadov normálnou reakciou na zložité zmeny v organizme budúcej mamičky.

Problém: Únava

Na začiatku tehotenstva je únava spôsobená predovšetkým zmenou hladiny hormónov a metabolickými zmenami. Vaše telo a metabolizmus pracujú oveľa rýchlejšie,  aby tak podporili rast bábätka a niektoré vaše orgány, ktoré budete vo zvýšenej miere v tehotenstve potrebovať.

V pokročilejšom štádiu tehotenstva môže únava súvisieť so zvýšenou váhou alebo obmedzeným pohybom. K únave môžu prispievať aj dychové ťažkosti kvôli zvýšenej polohe bránice, ktorá je vytláčaná rastúcim bruškom.

Čo pomáha pri únave:

  • Doprajte si oddych aj poobede. V práci si asi poobedný spánok nebudete môcť dovoliť, ale aspoň si počas obedňajšej prestávky vyložte nohy.
  • Únavu spôsobuje aj nedostatok železa, najlepšie ho doplníte príjmom správnych potravín, napríklad hovädzieho, kuracieho mäsa alebo zeleninových šalátov.
  • Ak ste unavená, nenechajte sa zvábiť kávou alebo sladkosťami. Získaná energia nevydrží dlho. Zvýšená hladina cukru v krvi vám za chvíľu poklesne a budete sa cítiť unavenejšia ako predtým.

Vedeli ste, že dostatočný prísun železa pomáha zmierňovať pôrodné kŕče a bolesti, a tiež zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie?

Problém: Nevoľnosť a zvracanie

Prejavmi nevoľnosti môže žena trpieť ráno, naobed, poobede, večer, niekedy aj celý deň. U väčšiny žien trvajú pocity nevoľnosti iba prvé tri mesiace tehotenstva. Tehuľky, ktoré očakávajú narodenie dvojčiat a viacerčiat, môžu nevoľnosťami trpieť počas obdobia celého tehotenstva.

Počas tehotenstva je zóna vracania a nevoľnosti, ktorá je situovaná v mozgovom kmeni, silne podráždená. Toto podráždenie môže spôsobiť vysoká hladina tehotenského hormónu HCG v krvi, zvýšená hladina estrogénu, veľmi rýchle roztiahnutie svalstva maternice, zvýšená hladina žalúdočnej kyseliny a zvýšená citlivosť na pachy.

Čo pomáha pri nevoľnosti:

  • Jedzte jedlá bohaté na bielkoviny a zložené cukry – jedno aj druhé totiž potláča nevoľnosť.
  • Jedzte v menších porciách, ale zato častejšie, aspoň päťkrát denne.
  • Pite veľa tekutín, v roztrasenom žalúdku ich udržíte ľahšie než tuhé jedlá. Vhodnou bylinkou na zmiernenie nevoľností je kvet harmančeka, ktorý navyše pomáha aj tráveniu. Bylinku môžete užívať ako čaj alebo ju použiť do relaxačného kúpeľa.
  • Ráno, predtým ako vstanete, zjedzte niečo s vysokým obsahom cukru (celozrnné sušienky, ryžové koláčiky, sušené ovocie).
  • Vstávajte pomaly, ponaťahujte sa, pokojne si najskôr sadnite a až potom vstaňte.
  • Počas dňa sa pokojne zastavte a zrelaxujte, pri vypätých situáciách zhlboka dýchajte.
Čítajte aj: Pomôžte mi, trápi ma tehotenská nevoľnosť!

Problém: Častejšie nutkanie na malú potrebu

Väčšina žien chodí častejšie na malú potrebu počas prvých a posledných troch mesiacov v tehotenstve. Jednou z príčin je zväčšovanie objemu telových tekutín a zvýšená činnosť obličiek, čím sa telo rýchlejšie zbavuje škodlivých látok.

Ďalšou príčinou je tlak rastúcej maternice na močový mechúr, ktorý sa zmierňuje po 4. mesiaci tehotenstva, keď maternica zostupuje do brušnej dutiny. Niektoré ženy to sotva zaregistrujú, iné tým môžu trpieť počas celého tehotenstva.

Čo pomáha pri častom močení:

  • Pri močení sa nakloňte viac dopredu, aby sa močový mechúr kompletne vyprázdnil. Tak znížite frekvenciu chodenia na záchod.
  • Ak chodíte často na záchod aj v noci, obmedzte, ale nevynechajte príjem tekutín pred spánkom. Nesnažte sa obmedzovať tekutiny počas dňa.

Problém: Zápcha

Príčinou zápchy v tehotenstve je hormón progesterón, ktorý sa počas tehotenstva vylučuje do krvi a uvoľňuje svalstvo čriev. Črevá tak majú menej kontrakcií, ktoré posúvajú potravu smerom ku konečníku. Potrava v črevách tak zostáva oveľa dlhšie a vstrebáva sa z nej viac vody do organizmu.

Čo pomáha pri zápche:

  • Pite väčšie množstvo tekutín a jedzte jedlá s vyšším obsahom vlákniny, napríklad ovocie a zeleninu.
  • Veľmi vhodné sú sušené figy a slivky.

!Predtým, ako sa rozhodnete užiť preháňadlá, poraďte sa s lekárom alebo použite iba tie na prírodnej báze. 

Problém: Kŕče v nohách

Postihnúť vás môžu náhle a bez varovania. Najčastejšie sa prejavujú ako náhla bolesť v oblasti lýtok, stehien a chodidiel. Spravidla sa objavujú v druhej polovici tehotenstva a intenzívnejšie prichádzajú v noci. Najčastejšou príčinou je nedostatok kalcia, solí a horčíka (magnézia) v tele.

Čo pomáha proti kŕčom:

  • Skvelým pomocníkom sú masáže. Ak do nohy opäť dostanete kŕč, stúpte na ňu a pochoďte si.
  • Skúste si počas dňa zacvičiť, nohy v sede prepínajte a ohýbajte.
  • Nohy si ráno aj večer prepláchnite striedavo studenou a teplou vodou.
  • Lekár vám môže predpísať lieky a výživové doplnky, ktoré kŕče zmierňujú.

Problém: Bolesti chrbta

Tieto problémy sa v tehotenstve objavujú veľmi často. Najčastejšie sa jedná o bolesti bedrovej chrbtice, ktoré môžu prechádzať až do zadku a nôh. Tento stav sa najčastejšie objavuje po väčšej fyzickej námahe alebo po dlhšom státí.

Zväčša sa tieto problémy vyskytujú v treťom trimestri, kedy je veľká tzv. tehotenská lordóza (prehnutie v oblasti bedier). Narastajúce bruško, ktoré sa tlačí dopredu, tomuto problému tiež prispieva.

Čo pomáha pri bolesti chrbta:

  • Posilňujte svalstvo chrbta, nájdite si čas na tehotenské cvičenie.
  • Skúste tehotenskú masáž, ktorá celú zaťaženú oblasť uvoľní a čiastočne aj prekrví.
  • Topánky na vysokom podpätku odložte, aspoň načas, pretože ich nosením príliš zaťažujete chrbticu.
  • Kúpte si špeciálne tehotenské nohavice, ktoré oblasť chrbta do istej miery dokážu podržať.
Čítajte aj: Máte bolesti chrbta?

Problém: Pálenie záhy

Na začiatku tehotenstva je príčinou uvoľňovania zvierača na vstupu žalúdka hormón progesterón. Zvierač je čiastočne pootvorený, a tak môžu žalúdočné šťavy preniknúť až do pažeráka, kde spôsobujú pálenie záhy.

V posledných mesiacoch, kedy je dieťatko už také veľké, že žalúdok mamičky je vytláčaný zo svojej typickej polohy, dochádza k spätnému prieniku potravy do pažeráka.

Čo pomáha pri pálení záhy:

  • Jedzte menšie porcie jedla, aby žalúdok nebol nikdy úplne plný.
  • Nespite v rovnej polohe, ale majte dostatočne podopretú hlavu.
  • Pred spánkom vypite pohár mlieka, ktoré môže zneutralizovať žalúdočné šťavy.
  • Lieky obsahujúce antacidá neutralizujú žalúdočné kyseliny v žalúdku a nevstrebávajú sa do krvi matky ani dieťatka.
Čítajte aj: Pálenie záhy v tehotenstve

Problém: Hemoroidy

Jedná sa o rozšírenie žily v rektu (konečníku). Sprievodným javom tejto komplikácie je bolesť pri vyprázdňovaní i mimo neho. V stolici sa často objavuje čerstvá krv. Väčšinou sa objavuje až v poslednom trimestri tehotenstva.

Vaša hmotnosť sa v poslednom trimestri zvyšuje a dieťatko je stále väčšie, to zapríčiňuje nedostatočný spätný odtok krvi z oblasti konečníka, čo spôsobuje vznik hemoroidov.

Čo pomáha pri hemoroidoch:

  • Snažte sa vyhnúť tlaku v brušnej oblasti, nezdvíhajte ťažšie veci a dávajte pozor pri kašľaní, kedy využívate vnútrobrušný tlak.
  • Úľavu môžu priniesť čapíky alebo krém so znecitlivejúcimi látkami.

Problém: Zadržiavanie vody

Je veľmi častý jav vyskytujúci sa najmä v závere tehotenstva, ktorý spôsobuje hromadenie vody v tkanivách. Vznikajú tak opuchy (edémy), ktoré sa objavujú najmä v oblasti nôh, tváre a tiež na rukách. Tehotenské hormóny majú na tom tiež svoj podiel, pretože spôsobujú hromadenie sodíka v obličkách.

Čo pomáha pri zadržiavaní vody:

  • Nezostávajte dlho v jednej polohe, odpočívajte s vyloženými nohami.
  • Vyhýbajte sa presoleným jedlám.

Problém: Kandidóza

Jedná sa o kvasinkovú infekciu, ktorá sa vyznačuje belavým výtokom, sprevádzaným svrbením v oblasti rodidiel a niekedy aj konečníka. Tento problém sa môže vyskytnúť počas celého tehotenstva.

Čo pomáha pri kandidóze:

  • Noste vhodné, voľné a bavlnené prádlo, vyhnite sa tesnému oblečeniu, to infekciu ešte zhoršuje.
  • Pri akýchkoľvek príznakoch navštívte lekára, ktorý vám predpíše čapíky alebo špeciálnu masť. Pri zavádzaní čapíka buďte opatrná, najmä v prvých troch mesiacoch, neskôr je aplikácia menej riziková.

Pozor: Pokiaľ by sa táto infekcia vyskytovala v dobe pôrodu, dieťatku hrozí nakazenie počas prechodu pôrodnými cestami. V takom prípade sa dieťa musí liečiť antimykotikami, čo je pre neho zbytočná záťaž.

Čítajte aj: Tehotenstvo a streptokok skupiny B

Problém: Citlivosť a bolestivosť pŕs

Tieto pocity bývajú prvým znakom tehotenstva, počas neho však väčšinou nezmiznú a ku koncu tehotenstva sa pravdepodobne ešte vystupňujú. Citlivosť a bolesť spôsobujú tehotenské hormóny, ktoré prsia budúcej mamičky pripravujú na laktáciu. Mliečne žľazy sa zväčšujú a napínajú.

Čo pomáha pri precitlivelosti pŕs:

  • Už od začiatku tehotenstva noste vyhovujúcu podprsenku.
  • Prsia ošetrujte ľahkou masážou a krémom proti striám. Pokiaľ sú vaše bradavky bolestivé, pokojne na ne môžete použiť kalciovú masť.

Problém: Insomnia – nespavosť

Neschopnosť spať v noci sa najčastejšie objavuje na konci tehotenstva, tesne pred pôrodom. Spôsobuje ju 24-hodinový interval, na ktorý je metabolizmus vášho dieťatka nastavený. Ten pracuje aj vtedy, keď by ste vy najradšej spali. K tomuto problému do veľkej miery prispieva i nočné potenie a časté nutkanie na močenie.

Čo pomáha pri nespavosti:

  • Dbajte na správnu životosprávu.
  • Večer si doprajte teplý kúpeľ alebo sprchu.
  • Pred spaním skúste vypiť pohár teplého mlieka, upokojí to váš organizmus.
  • V žiadnom prípade nepoužívajte lieky na spanie, mohli by uškodiť vášmu bábätku.
Čítajte aj: Nespavosť v tehotenstve

Problém: Tvrdnutie bruška

Nie je bolestivou záležitosťou, skôr so sebou nesie iba nepríjemný pocit, keď sa vypína svalstvo maternice. Bruško môže tvrdnúť pri dlhšie trvajúcej, fyzicky namáhavej činnosti, napr. pri intenzívnom upratovaní. Ak k tvrdnutiu dochádza niekoľkokrát za deň, max. 20-krát, nehrozí tu žiadne nebezpečenstvo.

Čítajte aj: Tvrdnutie brucha u tehuľky

Vo vysokom štádiu tehotenstva (po 34. týždni) je akceptovateľných aj 30 tvrdnutí za deň. Ak by k tvrdnutiu dochádzalo v intenzívnejších frekvenciách, je potrebné vyhľadať lekára.

Na záver by sme ešte chceli zdôrazniť, že každá z nás je iná a všetky radosti aj starosti spojené s tehotenstvom prežívame rôzne, neopakovateľne. Rovnako je to aj s tehotenskými ťažkosťami. Organizmus každej ženy, budúcej matky je jedinečný a tehotenstvo nepociťujú dve ženy na svete rovnako. Čo majú však všetky tehuľky spoločné je obrovská radosť, eufória a pocit nekonečnej lásky k narodenému dieťatku.

Milé budúce mamičky, veríme že všetky spomenuté ťažkosti sa vás budú dotýkať čo najmenej a tehotenstvo si užijete v maximálnej pohode.

Určite vás bude zaujímať: Vaše tehotenstvo týždeň po týždni - ako sa vyvíja váš drobček v brušku  a čo sa deje s vaším telom?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: