Najskôr kúpanie, potom mykóza? Nemusí to tak byť!

MUDr. Peter Brenišin | 16. august 2011

Keď sa chystáme na dovolenku niekam k vode, myslíme v prvom rade na osvieženie v horúčavách, na oddych a relax. Okrem osvieženia si však môžeme priniesť i zdravotný problém...

Keď sa chystáme na dovolenku niekam k vode alebo si ideme zaplávať na kúpalisko, myslíme v prvom rade na osvieženie v  horúčavách, na oddych a relax. Málokto si však pripustí, že okrem osvieženia si môže priniesť aj zdravotný problém. O čom je reč? Prezradí náš stály spolupracovník, gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Brenišin.

Pomerne často sa stáva, že sa za krátky čas po návšteve plavárne či kúpaliska objaví nejaký problém – ich škála je pomerne široká, od žalúdočných či črevných problémov, ktoré môžu byť sprevádzané i teplotami, cez rôzne mykózy, až po zápaly močového traktu, ba tu a tam sa vyskytnú aj závažnejšie problémy.

Spoločným menovateľom týchto komplikácií bývajú problémy s hygienou, ktoré však nie vždy musia ísť na účet prevádzkovateľa kúpaliska. Hygienické predpisy presne určujú objem vody, ktorý sa musí v bazéne vymeniť (spravidla 10 % objemu vody denne) a aj to, ako často je potrebné vymeniť celý objem vody, čiže bazén úplne vypustiť, vyčistiť a opätovne napustiť. Pri bazénoch bez recirkulácie vody je tento interval úplnej obmeny vody podstatne kratší než v bazénoch s recirkuláciou.

Veľmi významným faktorom, ktorý pomáha udržiavať hygienu na kúpaliskách a bazénoch, sú brodiská a sprchy. Cez ne návštevník kúpaliska prechádza pred vstupom do bazéna, takže majú pôsobiť ako prostriedok očistenia tela pred vstupom do vody. Pre citlivejších jedincov plnia ešte jednu úlohu – pomáhajú rozhorúčenému telu, aby sa ochladilo a tak sa pripravilo na vstup do vody. Je známe, že ak rozhorúčený človek skočí do chladnej vody, môže dôjsť k negatívnemu ovplyvneniu činnosti srdca, vo vážnejších prípadoch až k jeho zástave.

Odstávka teplej vody – poďho na kúpalisko?

Tak to teda nie! Hoci sa vám to v danej chvíli zdá ako najvhodnejšie východisko z núdze, treba si uvedomiť, že kúpaliská a plavárne nie sú určené pre zabezpečovanie bežnej každodennej hygieny. Práve naopak, my musíme dodržiavať maximálnu hygienu pred vstupom do bazéna i pri odchode z neho. Aj keď sa na záver nepochybne riadne umyjete a osprchujete, citlivejší jedinci si túto procedúru zopakujú aj doma – týmto ľuďom len ťažko nahovoríte, že návšteva kúpaliska či plavárne plnohodnotne nahradí očistu tela doma pod sprchou.

Pokiaľ nedodržiavate hygienu pri odchode z bazéna, môžete si domov doniesť ako špeciálny suvenír napr. bradavice či mykózu (plesňové ochorenie). Hádam ani netreba zdôrazňovať, že človek, ktorý takýmto či iným ochorením trpí, by nemal na kúpalisko ani vstupovať, aby sa ochorenie neprenieslo aj na ďalších ľudí.

Prečo práve mykóza?

V súvislosti s návštevou verejných kúpalísk v lete či krytých plavární v zime sa často skloňuje pojem mykóza. O čo vlastne ide? Mykózy nepostihujú len ľudí, ale aj zvieratá či rastliny. Ochorenie zapríčiňujú parazitické huby, kvasinky a plesne, ktoré sú často odolné voči liečbe. Navyše sa toto ochorenie aj ľahko prenáša z jednej osoby na inú, pokiaľ sú vhodné podmienky na prenos a na množenie týchto mikroorganizmov.

Neexistuje teda asi vhodnejšie prostredie pre šírení plesní, než vlhké a teplé prostredie v okolí bazénov. Problém je v tom, že títo pôvodcovia mykózy sú takí drobní, že ich voľných okom nevidíme. Ťažko teda vopred odhadnúť, či je prostredie, ktoré sme sa rozhodli navštíviť, dostatočne čisté alebo tam na nás „niečo“ striehne. A verte, že keď už – tak je z čoho vyberať!

Rodinka húb je totiž široko rozvetvená. Samozrejme, patria tam nielen tie, ktoré zbierame v lese či tie, z ktorých sa vyrábajú rozličné lieky, ale aj také, ktoré spôsobujú rozličné ochorenia. Za ochoreniami ľudí stojí asi len pol percenta známych druhov húb, teda asi 300 druhov húb. Tých ostatných asi 50 000 nás teda v tomto prípade zaujímať nemusí.


Prečo je také ľahké nakaziť sa?
Niekto ochorie, a niekto nie
Rizikové faktory
Prevencia mykóz
Liečba mykóz

Odpovede na tieto otázky, informácie o prevencii i liečbe si prečítate v aktuálnom, augustovom vydaní časopisu MAMA a ja!


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: