Prečo chodiť do školy pešo?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 22. október 2010

Do školy sa dá chodiť rôznym spôsobom. Najzdravšia a najzaujímavejšia je však cesta do školy pešo.

Do školy sa dá chodiť rôznym spôsobom. Najzdravšia a najzaujímavejšia je však cesta do školy pešo.

„Jazero s kačicami“, „stromy“, „že môžem pozorovať veľa zvierat, ako napr. dážďovky, žaby alebo vtáky“, „že idem s kamošmi“ – takto zneli niektoré odpovede, keď som sa pýtala detí v jednom slovenskom meste, čo sa im páči pri ceste do školy (pri prechádzaní cez cestu však musí byť všetka pozornosť venovaná ceste a doprave...). Deti, ktoré chodia do školy pešo, zažívajú viac ako deti, ktoré vozia rodičia autom.

Ranné stretnutie s kamarátmi
Pri rannej ceste do školy sa môžu deti stretnúť so svojimi rovesníkmi. Rozprávajú sa, čo zažili v predchádzajúci deň. Rýchlo sa uzatvárajú nové kamarátstva a po krátkej dobe bude možno túžbou vášho malého školáka chodiť do školy spoločne s ostatnými deťmi.

Ale aj keď dieťa sprevádza niektorý z rodičov, po ceste sa viac toho narozpráva, ako keď sa cestuje autom. Mama alebo otec sa musia ako vodiči sústrediť na cestu a nemôžu s deťmi debatovať o škriatkoch či trpaslíkoch.

Zbytočná opatrnosť
Počet detí, ktoré chodia do školy pešo pomaly klesá. Na začiatku 70-tych rokov minulého storočia chodilo približne 90 % prvákov do školy samo alebo s inými deťmi. V roku 2000 to bolo už len 17 %. Je to dané väčšou pohodlnosťou rodičov, ale často ide aj o problém s časom. Na druhej strane majú mnohí rodičia či deti strach. Deti sa boja chodiť pešo, lebo musia prejsť cez rušnú cestu. Rodičia sa zase strachujú, že ich dieťa ešte cestu do školy nezvládne a uprednostnia preto „bezpečnejšie“ auto.

 Majte na pamäti: Ak nebudete jazdiť autom ku škole, zmenšíte tak dopravný chaos pred školou a znížite tým riziko ohrozenia iných detí.

Na začiatku sprevádzajte dieťa do školy denne alebo ho začleňte do nejakej skupinky detí. Deti sa učia orientovať v cestnej premávke len tak, že sa jej aktívne zúčastňujú. Začnú rýchlo dôverovať svojmu okoliu aj sebe, ak zistia, že sa vedia bezpečne pohybovať v cestnej premávke. V materských a základných školách sa zvykne vyučovať tzv. dopravná výchova, kde sa deti naučia dôležité dopravné pravidlá a to, ako sa majú správať v cestnej doprave.

Trochu pohybu nezaškodí
Navyše pešia cesta do školy má aj pozitívny zdravotný efekt: Deti sa pohybujú a tým sa u nich znižuje riziko nadváhy.

Pre životné prostredie
Rodičia, ktorí sa zrieknu vozenia detí autom do školy, urobia niečo aj pre životné prostredie. Pri jazde do školy na trase 2 km a 200 dňoch školského vyučovania v roku sa uvoľní o cca 160 kg oxidu uhličitého menej na jedného školáka.

Za každého počasia
A keď prší? Podľa jedného nemeckého príslovia neexistuje zlé počasie, iba zlé oblečenie. Aj za dažďa môže ísť dieťa do školy pešo. Dbajte však na vhodné oblečenie (najlepšia je pestrá, svetlá nepremokavá bunda s reflexnými pásikmi, dáždnik a nepremokavá obuv). Práve teraz by malo mať dieťa dostatok času na cestu do školy, aby mohlo pokojne kráčať a nemuselo sa náhliť. Náhlivosť totiž zvyšuje nebezpečenstvo nehôd.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: