9 veľkých krokov k prvým krôčikom bábätka

Alena Bartošová | 19. október 2023
9 veľkých krokov k prvým krôčikom bábätka

Ponúkame vám prehľad tých najdôležitejších vývojových medzníkov v živote bábätka, ktoré povedú k prvému batoleniu, cupitaniu a behaniu...

Už sa nemôžete dočkať, ako si zapíšete do denníka alebo fotoalbumu výrazným písmom „prvý samostatný krôčik“? Najmä oteckom sa môže zdať toto obdobie trochu nudné (mamičky sa však nudia málokedy). Nepodliehajte dojmu, že sa počas prvých dvanástich mesiacov z hľadiska pohybových aktivít nič nedeje! Pravda je taká, že v porovnaní s inými cicavcami sú tie naše mláďatká v motorickom vývoji spočiatku o niečo pomalšie, ale i prvý rok je plný veľkých pokrokov!

My vám ponúkame prehľad tých najdôležitejších vývojových medzníkov v živote bábätka, ktoré povedú k prvému batoleniu, cupitaniu a behaniu...

Krok prvý: tzv. reflexná chôdza

Motorická aktivita novorodenca je čisto reflexívna (vymenujeme napr. Moorov reflex, často nazývaný ako „úľakový“, hľadací či úchopový reflex atď.). Tzv. reflexná chôdza sa prejaví, keď dieťatko podržíme vzpriamene (samozrejme, dieťaťu musíme pridŕžať hlavičku) tak, aby sa chodidlami dotýkalo pevnej podložky. Pohyby jeho nožičiek budú pripomínať chôdzu. S dozrievaním centrálneho nervového systému reflexy postupne miznú a pohyby dieťaťa sa stávajú riadené.

Krok druhý: kopanie nožičkami

Vo veku 6 až 8 týždňov, keď je rozrušené, máva dieťatko ručičkami a kope nožičkami. Zapája pri tom rovnaké svaly ako pri chôdzi. Týmto obľúbeným pohybom sa dieťa výborne „učí“ koordinovať pohyb a dýchanie. Hlavičku v tomto veku udrží vo vzpriamenej polohe vztýčenú, ale pri priťahovaní z polohy v ľahu do polohy v sede ju samo ešte nezdvihne. 

Krok tretí: držanie hlavičky

Vo veku od 1 do 4 mesiacov už získava kontrolu nad svojimi svalmi. V ľahu na brušku zdvíha hlavičku a hornú časť tela pomocou paží. Má aktívnejšiu hornú časť trupu, napr. máva rukami, spája ich nad hlavou a pred telom.

Ku koncu tohto  obdobia sa už dokáže pretočiť zo strany na stranu a dokáže s vašou pomocou sedieť. Drží vzpriamene hlavičku aj chrbátik a miluje sedenie u dospelého v lone. (Nenechávajte ho však sedieť dlho, dokiaľ sa neposadí samé!)

Tip: Klaďte v tomto veku bábätko často na 2 až 3 minúty na bruško a na zdvíhanie hlavičky („pasenie koníkov“) ho motivujte nejakou hračkou alebo svojou tvárou.

Krok štvrtý: vzpriamená poloha

Medzi 5. a 8. mesiacom už dokáže sedieť bez opory. Hlavičku aj chrbátik drží rovno a opiera sa pred telom o ručičky. (Pokiaľ sa ešte dieťa neposadilo samé, nezaťažujte mu chrbátik dlhodobým sedením!) V tomto období zdvíha z polohy v ľahu aktívne hlavičku, dokáže sa z bruška prekotúľať na chrbátik a naopak.

 

Krok piaty: štvornožkovanie

Medzi 5. a 7. mesiacom sa z polohy v ľahu dokáže vzoprieť na ruky a podsunúť pod seba kolienka. Zatiaľ sa kolíše dopredu a dozadu, z tejto polohy začne liezť.

Opäť na tomto mieste pripomíname, že vývoj každého dieťaťa je individuálny a že pokiaľ jeho „výkony“ presne nezapadajú do tabuľkových údajov, nemusí to znamenať nič zlé. Ak máte pochybnosti, poraďte sa so svojím detským lekárom.

Krok šiesty: úchopový reflex

Polročné bábätká sa spravidla v polohe v ľahu pritiahnu ručičkami rovno do stoja, ani sa pritom neposadia. Niekedy sa dieťa samo postaví na nožičky už v 30. týždni a drží sa postieľky alebo nábytku. Niektoré deti v tomto veku už nábytok obchádzajú.

7. a 8. mesiaci potom v stoji pri nábytku zdokonaľujú tzv. úchopový reflex (svalové napätie sa prispôsobuje zmenám polohy tela). V 8. mesiaci má dieťatko ešte stále roztomilo krivé nožičky, ale postupne začne zakrivenie miznúť.

Krok siedmy: lozenie, sedenie

Pripravte sa: medzi 7. a 9. mesiacom začne bábätko loziť. Lozenie predstavuje nesmierne dôležitú fázu v motorickom vývoji dieťaťa, ide o veľmi zdravý pohyb, pri ktorom sa zapája celé telo. (Na rozdiel od plazenia, pri ktorom deti nie sú na kolienkach a ramená odvedú prakticky všetku „prácu“. Plaziť sa dokážu niektoré deti už okolo 6. mesiaca.) Postupne sa naučí liezť aj cez prekážky alebo po schodoch.

Tip: Je dobré dieťa podporovať v tom, že keď niekam samo vylezie, malo by tiež samé zliezť. Samozrejme, pokiaľ nejde o nebezpečnú akrobaciu!

Pre zdravý vývoj je lepšie, keď skôr lezie, ako sedí, pretože lezenie podmieňuje rozvoj chrbta a chrbtového a šijového svalstva. Dieťa sa samostatne neposadí z polohy v ľahu na chrbte zapojením brušných svalov, ale práve z polohy na kolenách, v ktorej lezie.

Keď sa teda samostatne posadí - približne okolo 8. a 9. mesiaca, má už v sede dobrú stabilitu. Čoskoro sa cez kolienka postaví pri opore na obe nožičky. Niektoré deti takto stoja už v 7. mesiaci, možno aj skôr ako začnú samé sedieť.

Krok ôsmy: chodenie okolo nábytku

V priebehu 8. a 9. mesiaca už mnohé deti dokážu chodiť okolo nábytku, stačí im pridŕžať sa jednou rukou a druhou rukou už zvládajú skúmať predmety. Okolo prekážok sa pohybujú krokmi bokom.

Vývoj chôdze sa rozbieha, keď vo vzpriamenom stoji prenáša dieťa váhu z nohy na nohu. Na okamih stojí na jednej nohe. Robí drobné krôčiky do strán, takmer prešľapuje. Nenúťte dieťa chodiť držiac ho za ruky – samo musí poznať svoje sily. Začne chodiť, až bude mať samo potrebu!

Krok deviaty: prvý samostatný krok

Okolo 12. mesiaca stojí dieťa chvíľku bez pomoci. (Niektoré deti najprv niekoľko týždňov bez pohybu stoja. Iné začnú hneď behať, pričom ani chodiť nevedia). Prvý krok sa môže objaviť už v 9. či 10. mesiaci, zvyčajne však okolo jedného roku.

V 13. mesiacoch chodí polovica batoliat. Nemusíte sa ale znepokojovať, pokiaľ dieťa začne chodiť až v 15. mesiaci, aj to je považované z hľadiska zdravého motorického vývoja za normálne.

Prvým krokom proces nekončí. Dieťa sa bude učiť chodiť po rôznom teréne, v piesku, v snehu, na nerovných plochách a pod. Približne v 18. mesiacoch bude vedieť chodiť dopredu, dozadu aj do strany. Bude sa učiť behať.

A taktiež bude dosť padať. Pádov sa nebojte! Dieťa sa nimi učí testovať svoje vlastné sily a možnosti, neustálym chytaním a držaním by ste mu vlastne toto poznávanie znemožňovali. Upraviť priestor, v ktorom sa dieťa pohybuje, je samozrejme vhodné. Pozor na ostré hrany nábytku, presklené skrinky, sklenené stoly, káble, elektrické zásuvky, otvorené police s ťažkými predmetmi atď.
 
Počiatok chôdze má taktiež svoju symbolickú rovinu. Malý „homo erectus“ doslova vstupuje do sveta ľudí a uniká – aj v prenesenej rovine – rodičom. Samostatné krôčiky spolu s rozvojom rečových schopností otvárajú dieťaťu netušené obzory. Po prvých narodeninách sa už „oficiálne“ stáva batoľaťom a spolu s touto novou érou začína fáza boja o nezávislosť. A roztomilé deťúrence sa menia na „svojhlavé hlavičky“ odmietajúce naše pokyny. Ale to je už iná kapitola...

Naše odporúčania:

Topánočky v prvom roku života? NIE. Aspoň nie hneď. Určite ich neobúvajte dieťaťu pri lození (dôležité pre rozvoj klenby), ani nie hneď, keď sa postaví.

Protišmykové ponožky: ÁNO.

Chodúľka: NIE. Dôverujte dieťaťu a počkajte, až sa naučí chodiť samé, zo svojej vlastnej potreby.

Hračka na šnúrke: ÁNO. Ťahaním hračky dieťa zdokonaľuje držanie rovnováhy.

Ohrádka: NIE. Pokiaľ ale máte doma nebezpečné miesta, ako je napr. otvorené schodisko a pod., môže sa vám ohrádka na krátky čas, keď nemôžete zaistiť permanentný dohľad nad bábätkom, hodiť. Niektoré mamičky dvojčiat si v tomto ohľade ohrádku nevedia vynachváliť. Ale „uzatvorením“ dieťaťa na dlhý čas bránite jeho rozvoju, jeho prirodzenej potrebe skúmať okolie.

 

Cviky pre dieťatko, ktoré začína chodiť

Dieťa počas prvého roku postupne začína ovládať svoje telíčko. Silnie od hlavičky dole: od šijového svalstva, ramenného svalstva až po svalstvo chrbtové, od ramienok k prštekom na rukách, od pása smerom k prstom na nohách.

Kĺbiky si zaslúžia krátku poznámku: medzi 3. a 6. týždňom ich bude ortopéd kontrolovať. Pokiaľ ultrazvukom odhalí nejakú nezrovnalosť, odporučí vám pravdepodobne zvýšiť počet plienok, aby bábätko držalo nožičky viac od seba, a konkrétne cviky pre správny vývoj bedrových kĺbov.

Tipy na jednoduché cvičenia:

  • Pozorovateľ (pre deti vo veku 4 mesiacov)

Posaďte dieťa (a pripútajte ho) do polohovacieho ležadla a rozprávajte sa s ním. Pritom sa prechádzajte po miestnosti, dieťa bude za vami otáčať hlavičku. Tým bude posilňovať svaly na krku i chrbte.

  • Lietadielko (pre deti vo veku 5 mesiacov)

Položíme dieťa na bruško, dáme pred neho hračku tak, aby na ňu nedosiahlo. Ako sa pre ňu dieťa naťahuje, zanoží, prehne sa v chrbátiku a zdvihne hlavičku. Týmto pohybom precvičuje celé telo. Asi po 20 sekundách dieťaťu hračku priblížime tak, aby na ňu dočiahlo a splnilo svoju „úlohu“.

Deti taktiež milujú, keď ich v tejto polohe zdvihneme do výšky čelom k sebe, opatrne a pomaly s ním zatočíme. (Upozornenie najmä pre oteckov a dedkov: bábätko určite „nevyhadzujte“ nad hlavu!) Hovorte mu pritom „lietadielkovú“ riekanku: „Lietadlo letí, nemá detí, my ich máme ako smetí...

  • Kľúč (pre deti vo veku 7 mesiacov)

Lezie, lezie po železe, nájde dierku, do nej vlezie... Kto a kam? Váš drobec na vás. Ľahnite si na chrbát na zem a vyzvite dieťatko, aby vás preliezalo. Pri vyliezaní a zliezaní z mäkkej a bezpečnej prekážky bude posilňovať paže a brušné svaly...

POZOR, mamka. Urobím prvý krok!
Prečítajte si tiež:

POZOR, mamka. Urobím prvý krok!

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: